Vznikl „vyšší výbor“ pro uskutečňování abúdhabské deklarace

20.8.2019 

Abu Dhabí. Vyšší výbor pro uskutečňování Dokumentu o lidském bratrství byl v těchto dnech ustanoven v hlavním městě Spojených arabských emirátů. Patří do něj reprezentanti Vatikánu, muslimští představitelé a exponenti světa kultury Spojených arabských emirátů. Podle korunního prince Mohameda bin Zayeda al Nahyana má napomáhat šíření idejí tolerance, spolupráce a soužití.

„Spojené arabské emiráty podporují veškeré úsilí směřující k šíření míru a principů bratrství a pokojného soužití na celém světě,“ cituje oficiální tiskové sdělení slova korunního prince a nejvyššího velitele ozbrojených sil.  Výbor si klade za cíl podporovat uskutečňování Dokumentu o lidském bratrství, který v únoru letošního roku podepsal papež František a vrchní imám Univerzity Al-Azhar Ahmed al Tajíb. Dále má vypracovat projekty doplňující tento dokument, jejichž prostřednictvím má být uskutečňován na regionální i mezinárodní úrovni, a setkávat se s náboženskými představiteli a špičkami mezinárodních organizací s cílem hájit základní ideu zmíněného historického dokumentu. Výbor má rovněž dohlížet na Abrahamic Family House, totiž památník, jehož výstavbu nařídil šejk Mohamed bin Zayed nazítří po podpisu Dokumentu o lidském bratrství, aby jakožto monument „interkonfesní harmonie“ připomínal papežskou návštěvu a s ní spojené únorové události. Dokument o lidském bratrství, nazývaný též Deklarace z Abú Dhabí, vybízí ke společnému úsilí lidstva o mír ve světě, aby příští generace mohly žít v atmosféře vzájemné úcty a zdravého soužití.

Do právě ustanoveného „vyššího výboru“  pro realizaci idejí zmíněného dokumentu patří za vatikánskou stranu předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog arcibiskup Miguel Ángel Ayuso Guixot a osobní sekretář papeže Františka mons. Yoannis Lahzi Gaid. Muslimskou stranu zastupuje rektor Univerzity Al-Azhar profesor Mohamed Hussin Mahrasawo, dále poradce vrchního imáma soudce Mohamed Mahmoud Abdel Salam, předseda Úřadu pro kulturu a turistický ruch v Abú Dhabí Mohamed Khalifa Al Mubarak, generální serkretář muslimské rady starších Sultan Faisal Al Rumaithihi a emirátský spisovatel a publicista Yasser Hareb Al Muhairi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.