Papež František přijal členy a přátele Španělsko-židovské nadace

24.8.2019 

Vatikán. Papež František přijal delegaci Španělsko-židovské nadace vedené Davidem Hatchwellem. Hosté představili papeži své projekty na sblížení španělskojazyčné oblasti s židovským světem. Svatý otec projevil potěšení z této schůzky zprostředkované vrchním rabínem Isaakem Saccou, s nímž jej – jak řekl –  pojí hluboké přátelství. František zavzpomínal na svá raná léta v Argentině a zejména na děti z židovských rodin, s nimiž vyrůstal a sdílel životní zkušenosti i hodnoty.

David Hatchell věnoval papeži faksimile Bible z Alby z roku 1422, přeložené z hebrejštiny do španělštiny rabínem Moisesem Arajelem na objednávku velmistra řádu kalatravských rytířů Dona Luise de Guzmána. Jeho cílem bylo tehdy představit nižšímu kléru židovské kořeny křesťanství a budovat mosty mezi kulturami. Právě to je také cílem nadace. Jak představitelé delegace vysvětlili, španělsko-židovská nadace směřuje k obnovení respektu, empatie a hodnot, které ctí posvátnost lidského života. Na znamení přátelství papež František a vrchní rabín Sacca předali všem účastníkům audience áronskou modlitbu v hebrejštině a ve španělštině.

Španělsko-židovská nadace vznikla před třemi lety. Vedle sponzorování knih, výstav, koncertů a mezináboženských setkání založila také ve spolupráci se Španělskou královskou akademií Akademii židovsko-španělskou a připravuje projekt mezinárodního židovského muzea v Madridu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.