Uvězněni další eritrejští křesťané

27.8.2019 

Eritrea. Pronásledování křesťanů v Eritreji nabírá na síle. Za poslední dva měsíce bylo uvězněno dalších 150 Kristovým následovníků. Téměř polovina z nich je zadržována v nelidských podmínkách pod zemí.

Minulý týden bylo zatčeno 80 křesťanů ve městě Godayef. Odvezeni byli na policejní stanici a od té chvíle po nich stopy mizí. Na veřejnost naopak proniklo, kde jsou zadržováni protestanté, uvěznění před dvěma měsíci ve městě Keren. 70 lidí, mezi nimiž je 35 žen a 10 dětí, se dostalo do podzemního věznice Ahufera. Ve skutečnosti jde o tunel vykopaný vězni a podmínky života jsou velmi drsné, uvádí World Watch Monitor.

Tato organizace cituje také případy šikany, jíž jsou vystaveni zaměstnanci veřejných institucí. 16. srpna se před soud v Asmaře dostalo šest křesťanů. Soudce po nich žádal, aby se jako pracovníci státního sektoru oficiálně zřekli své víry. Křesťané odpověděli, že nezamýšlejí vyjednávat o své víře v Krista. Načež byli vykázáni ze soudní síně a čekají na verdikt.

Odhaduje se, že v eritrejských vězeních je pro víru vězněno 3 tisíce křesťanů. Pětimilionová populace v Eritreji se hlásí ke křesťanským denominacím a k islámu téměř rovným dílem. Perzekuci ze strany diktátorského a militarizovaného režimu jsou vystaveny zejména menší konfesní skupiny obou těchto náboženství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.