Prosme Ducha svatého o sílu, abychom se nezalekli těch, kdo nám přikazují mlčet

28.8.2019 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se dnes za účasti asi šestnácti tisíc lidí konala generální audience. Byla zahájena čtením ze Skutků apoštolů (Sk 5,12.15-16) o tom, jak apoštolové v čele s Petrem, konali mnoho znamení a zázraků v lidu. Papež pokračoval v cyklu katechezí sedmou částí, věnovanou Petrovi jakožto hlavnímu svědkovi Zmrtvýchvstalého. Papež František končil svoji dnešní katechezi slovy:

Petrova uzdravující činnost vzbuzuje nenávist a závist saducejů, kteří uvrhnou apoštoly do žaláře, a zděšeni jejich tajemným osvobozením, zakazují jim, aby učili. Tito lidé spatřili zázraky, které apoštolové učinili nikoli magicky, nýbrž Ježíšovým jménem. Nechtěli to však uznat, uvěznili a zbičovali apoštoly, kteří byli potom zázrakem propuštěni. Srdce saducejů bylo však natolik zatvrzelé, že nechtěli uvěřit tomu, co viděli. Petr proto svojí odpovědí podává klíč křesťanského života: »více je třeba poslouchat Boha než lidi« (Sk 5,29), protože saducejové říkali: „Nesmíte pokračovat, nesmíte uzdravovat.“ – „Já však poslouchám dříve Boha než lidi“ – to je velká křesťanská odpověď. To znamená naslouchat Bohu bez výhrad, bez odkladů a bez kalkulací, přilnout k Němu, abychom byli schopni smlouvy s Ním a s těmi, které potkáváme na svojí cestě.

Prosme také my Ducha svatého o sílu, abychom se nezalekli těch, kdo nám přikazují mlčet, očerňují nás, ba dokonce nám ukládají o život. Prosme Ducha, ať nás vnitřně posílí, abychom měli jistotu milující a útěšné přítomnosti Pána po svém boku.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

Petrův nástupce v závěru generální audience zmínil dnešní liturgickou památku sv. Augustina:

Slavíme dnes památku svatého Augustina, biskupa a učitele církve. Všechny zvu, aby se nechali inspirovat jeho svatostí a jeho naukou. Spolu s ním objevte niternost, vedoucí k Bohu a k bližnímu, který je nejvíce v nouzi.“

Po společné modlitbě Otče náš papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.