Svatý otec: Eutanázie nepodněcuje osobní svobodu

2.9.2019 

Vatikán: „V našem světě, který je ve všech sférách lidského soužití často podněcován k protikladům, je tvorba a podpora vztahů podstaným závazkem budování obecného dobra,“ řekl dnes Svatý otec na setkání s Italskou asociaci onkologické medicíny (AIOM). Tato organizace, založená v roce 1973, se vyznačuje uvědomělou péčí o vztah k nemocnému, což se projevilo také přítomností několika pacientů na dnešní audienci, jak zdůraznil papež.

Rozhodnutí přijít společně na toto setkání a sedět jeden vedle druhého je silným vzkazem a výmluvným znamením nejen pro zdravotnictví, ale pro celou společnost, povolanou k obnově v solidárním a bratrském stylu.“

„Technologie neslouží člověku, pokud jej redukuje na věc a rozšlišuje mezi tím, kdo si zaslouží péči a kdo ne, protože je považován za přítěž, ba někdy dokonce za odpad. Praktikovaná eutanázie, legalizovaná v mnoha zemích, jenom zdánlivě podněcuje osobní svobodu. Ve skutečnosti se zakládá na utilitaristické vizi člověka, který se stává neužitečným anebo se vyčísluje jeho hodnota v případě, že z lékařského hlediska není možnost na zlepšení anebo nelze odstranit bolest.“

Naopak, doprovázet nemocného i jeho blízké ve všech fázích skonu, snažit se paliativně poskytovat úlevu v bolestech anebo nabízet rodinné prostředí ve stále četnějších hospicech, přispívá k vytváření praxe, která si více váží člověka. Nikdy neklesejte na mysli před nedorozuměními, s nimiž se lze setkat nebo před stále radikálnějšími, ukvapenými a vtíravými řešeními.

Volba smrti některé problémy v určitém smyslu vyřeší, ale přináší hořkost a odnáší naději, pokračoval papež.

Často se ocitáme v jakési Pandořině skříňce. Všechno se ví, všechno se vysvětlí, ale naděje zůstává skryta. Musíme se vydat ji hledat, abychom zjistili, jak naději v těch nejzazších případech tlumočit, ba předat.

„Svým úsilím ve prospěch nemocných, zdravotnictví  a celé společnosti mějte nadále na zřeteli příklad, který dal Ježíš, největší mistr lidství, inspirujte se Jeho gesty a nechte se od Něho vést,“ řekl mimo jiné Petrův nástupce delegaci Italské asociace onkologické medicíny.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.