Zemřel kardinál Roger Etchegaray

5.9.2019 

Vatikán. Ve věku 96 let včera (4. září) zemřel francouzský kardinál Roger Etchegaray, jeden z nejbližších spolupracovníků Jana Pavla II., angažovaný na poli ekumenismu, lidských práv a mezináboženského dialogu. Při dnešní ranní mši na nunciatuře v Maputu František připomněl jeho osobnost spolu s kolumbijským kardinálem Pimientem, který zemřel o den dřív.

Kardinál Etchegaray odešel na věčnost v baskitském městě Cambo-les-Bains. Pohřební obřady se budou konat příští pondělí v katedrále P. Marie v Bayonne.

Narodil se 25. září 1922. Teologii a kanonické právo vystudoval v Římě. Na kněze byl vysvěcen roku 1947 a pastorační službu nastoupil v rodném Baskitsku. V roce 1969, v době, kdy plnil fukci generálního sekretáře francouzského episkopátu, jej Pavel VI. jmenoval pomocným biskupem pařížské arcidiecéze a rok později arcibiskupem v  Marseille, kde setrval 14 let. V roce 1971 se stal prvním předsedou právě zřízené Rady evropských biskupských konferencí.

Z rozhodnutí Jana Pavla II. získal v roce 1979 kardinálský biret a v roce 1984 odchází do Vatikánu jako předseda Papežských rad „Iustitia et Pax“ a „Cor Unum“, tedy úřadů zaměřených na podporu míru, lidských práv a chudých. V roce 1986 je hlavním organizátorem mezináboženského setkání za mír v Assisi. Z papežského pověření plní důležité diplomatické mise: v květnu 2002 jedná v Jeruzalémě o míru na Blízkém východě a o rok později reprezentuje papeže v Bagdádu.

Kardinál Etchegaray stál rovněž v čele přípravného výboru na Velké jubileum roku 2000. Od roku 2005 byl viceděkanem kardinálského sboru. Po rezignaci na tento úřad z důvodu vysokého věku se v roce 2017 vrátil do Francie.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.