Skončilo zasedání milánského diecézního soudu o zázraku P. Gnocchiho

24.12.2004 

Minulou neděli arcibiskup Milána oficiálně zakončil veřejné zasedání diecézního soudu na téma zázraku, který se měl stát na přímluvu ctihodného Božího služebníka, P. Carla Gnocchiho. Zasedání bylo zahájeno 22. října, aby posoudilo pravdivost tohoto zázračného uzdravení a mohl tak být Carlo Gnocchi blahořečen. Diecézní soud posoudil všechna dostupná svědectví a lékařská dobrozdání a nyní bude šetření pokračovat na Kongregaci pro svatořečení.

Carlo Gnocchi se narodil v obci San Colombano al Lambro r. 1902. V roce 1925 byl vysvěcen a kněze. Když vypukla válka, přihlásil dobrovolně se jako kaplan nejdříve na řecko-albánské frontě a potom v ruském táboře. Později o této době napsal: ?V těchto osudových letech jsem spatřil konečně člověka. Člověka nahého, zcela bezbranného vůči násilí a událostem, které ho převyšovaly? Ale v této pustině lidské nahoty, jsem občas spatřil i malou květinu dobroty, laskavosti a lásky, především mezi těmi pokořenými lidmi.? Po válce P. Gnocchi ukázal svou křesťanskou lásku mimo jiné tím, že daroval rohovku dvou nevidomým dětem. Zemřel r. 1956.

Proces blahořečení zahájil v r. 1987 tehdejší milánský arcibiskup, kardinál Carlo Martini. V prosinci 2002 papež Jan Pavel II. uznal jeho heroické ctnosti a prohlásil ho za ctihodného.

Jan Regner

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.