Papež vybízí k ochraně oceánů

19.9.2019 

Vatikán. Zářijový úmysl Světové sítě modlitby s papežem je věnován ekologické tematice. K ochraně moří a oceánů vybízí papež František v krátkém videoposelství, na němž tentokrát spolupracoval francouzský režisér a ambientalista Yann Arthus-Bertrand a Michael Pitiot z Hope Production. 

Jde o rozšířenou verzi již zveřejněného papežova komentáře k tomuto úmyslu apoštolátu modlitby, a papež František říká:

“Dobrý den. Chtěl bych k vám mluvit o jedné velmi důležité věci, která mne tíží na srdci. Chci promluvit o oceánech. Oceány obsahují největší zásoby vody na naší planetě a také největší různorodost živočichů, z nichž jsou dnes mnozí z různých příčin ohroženi. A my si to buď neuvědomujeme, nebo za to nechceme přijmout odpovědnost. Nezapomínejme, že každý náš druhý nádech umožňují oceány.

Před měsícem jsem přijal skupinu rybářů. Sedm z nich mi vyprávělo toto: “V posledních měsících jsme vylovili šest tun plastů.” Toto je smrt oceánů. Smrt všech živých tvorů. Moje smrt.

Stvoření je projektem lásky, Boží lásky k lidstvu. Interdisciplinární přístup k řešení hrozeb vyvolaných špatným spravováním našich moří nám pomůže čelit této velké výzvě. A právě tady se hraje o naše přežití.

Naše solidarita se “společným domem” se odvíjí z naší víry. Modleme se tento měsíc za to, aby politici, vědci a ekonomové společně pracovali pro ochranu moří a oceánů.”

Yann Arthus-Bertrand, který doprovodil papežské videoposelství svými záběry, natočil v roce 2009 dlouhometrážní snímek Home o stavu naší planety. Shlédlo jej téměř 600 milionů lidí a o tři roky později nabídl úchvatné záběry ze světových moří a oceánů v dokumentárním filmu Planet Ocean (spolu s Michaelem Pitiotem). “Myslím, že řešení pro záchranu naší planety bude duchovní,” řekl Yann Arthus-Bertrand. “A je pro mne tedy velkou ctí, že se mohu připojit k papeži Františkovi v této oficiální a globální výzvě k činům. Naprosto sdílím jeho hodnoty a vizi, kterou popsal v Laudato Si´” – uvedl francouzský aktivista a režisér.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.