Svatý stolec zveřejnil seznam účatníků všeamazonské synody

23.9.2019 

Vatikán. Blíží se datum konání zvláštní biskupské synody pro amazonský region (6.-27.10.), kterou papež František vyhlásil před dvěma lety s cílem „dobrat se nových cest k evangelizaci tamějšího Božího lidu, zejména domorodých obyvatel, kteří jsou často zapomenuti a postrádají příznivé vyhlídky do budoucnosti, což je zapříčiněno také krizí amazonské džungle, tedy plic, majících pro naši planetu maximální důležitost“ (Angelus, 15.10.2017).

Tiskové středisko Svatého stolce v sobotu zveřejnilo seznam sto osmdesáti pěti účastníků nadcházející synody, která se soustředí na území tvořené sedmi státy a obývané třiceti čtyřmi miliony lidí, z nichž více než tři miliony tvoří domorodé obyvatelstvo, rozrůzněné do 390 etnických skupin.

Biskupské synodě předsedá papež, fakticky ale její jednání vedou jím delegovaní předsedové, které František jmenoval začátkem září. Jsou to venezuelský kardinál Baltazar Enrique Porras, peruánský arcibiskup Pedro Riccardo Barreto a brazilský kuriální kardinál Joao Braz de Aviz. Jak již bylo oznámeno dříve, generálním relátorem synody bude brazilský kardinál Claudio Hummes, který vede panamazonskou církevní síť REPAM. Jeho nejbližšími spolupracovníky jsou dva mimořádní sekretáři biskupské synody – budoucí kardinál, o. Michael Czerny, podsekretář sekce pro migrany a uprchlíky vatikánského Úřadu pro službu integrálnímu lidskému rozvoji, a biskup David Martinez de Aguirre Guinea, apoštolský vikář peruánského Puerto Maldonado.

Pozvaní biskupové pocházejí z amazonského regionu; spolu s nimi přijedou do Říma předsedové dotyčných sedmi biskupských konferencí. Nejzastoupenější zemí se tak stane Brazílie s 58 biskupy, zatímco z Bolívie  se jich dostaví dvanáct, z Kolumbie patnáct, z Ekvádoru sedm, z Peru jedenáct, z Venezuely sedm a čtyři z Francouzské Guyany, Guyany a Surinamu.

Na seznamu účastníků příští biskupské synody dále najdeme třináct zástupců římské kurie, třiatřicet biskupů z jiných kontinentů a patnáct zástupců řeholí. Papež František do Vatikánu pozval také pětadvacetičlennou skupinu odborníků a pětapadesát zvláštních hostů, laiků a zasvěcených osob, kteří působí v amazonské oblasti. Mezi nimi jmenujme bývalého generálního tajemníka OSN, jihokorejského diplomata Pan Ki-muna, zastupujícího ředitele oddělení pro klima, biodiverzitu, půdu a vodu při římské FAO, Reného Castro Salazara, předsedu Kongresu amazonských domorodých organizací, Venezuelana Josého Gregoria Díaz Mirabala, či zvláštní zmocněnkyni pro lidská práva domorodých národů při OSN, Victorii Lucii Tauli-Corpuzovou.

V synodní aule zazní hlas několika představitelů amazonských etnik – vystoupí například Patricia Gualinga, obhájkyně národa Kičua z Ekvádoru, nebo Tapi Yawalapiti, zástupce šestnácti kmenů brazilského státu Mato Grosso. Biskupské synody o Amazonii se zúčastní 20 řeholnic a 13 laiček.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.