Podzemní čínský biskup: Ve víře jsme plně zajedno se všeobecnou církví

24.9.2019 

Čína. „Podzemní katolické společenství vzniklo s cílem hájit celistvost víry, k čemuž patří hierarchické společenství s papežem. Nyní byla touha po plném a veřejném společenství s Petrovým nástupcem splněna, a proto existence podzemní církve už nemá smysl,“ říká biskup Josef Wej Ťing-i (Wei Jingyi) z diecéze Čchi-čchi-cha-(r) (Qiqihar), přestože sám dosud nemá státní souhlas k duchovenské službě. Sdělil to mimo jiné v obsáhlém rozhovoru, který poskytl italskému internetovému portálu Vatican Insider rok po podepsání provizorní dohody mezi Čínou a Svatým stolcem ohledně jmenování biskupů. Dnes jednašedesátilelý biskup Wej (foto) ze severovýchodního čínského regionu Chej-lung-ťiang (Heilongjiang) byl několikrát vězněn (jak jsme informovali před 15 lety ZDE) a byl později Benediktem XVI. pozván na biskupskou synodu o eucharistii (jak jsme informovali ZDE), avšak nebylo mu dovoleno vycestovat.

Ve zmíněném rozhovoru popisuje dnešní situaci tzv. podzemní církve, k níž ještě proti své vůli stále patří, a přibližuje kroky, které podniká ve věci legalizace svého církevního úřadu. „Obrátil jsem se na regionální vládní představitele a pozval je, aby pro nás uspořádali nějaký kurs, ve kterém by nám pomohli pochopit aktuální čínskou náboženskou politiku. Myslel jsem, že by se tak i naše regionální vláda mohla seznámit s naším katolickým společenstvím. Kurs se tedy konal pod dohledem vysokého pekingského funkcionáře z vládnoucí strany Jednotná fronta a byly nám představeny závazné předpisy,“ říká podzemní biskup, který pak vysvětluje v čem spočívají. „Ohledně nezávislosti, autonomie a samosprávy církve v Číně, požadované vládou, nám oficiální představitel Jednotné fronty řekl, že tyto tři pojmy se týkají sfér politiky, ekonomiky a správy církevních záležitostí. Opakoval, že duchovenstvo i laici »musejí být při správě náboženských záležitostí v Číně nezávislí na zahraničních institucích «, ale zdůraznil, že se to »netýká věrouky, pastoračních praktik a disciplíny všeobecné církve«. Výslovně také řekl, že »katolická církev v Číně je součástí všeobecné církve, s níž tvoří jednotu.« Ve víře jsme tedy jedno se všeobecnou církví, a nesmí se vyskytovat žádná odlišnost, jak podtrhnul také státní úředník. Nyní, když jsou noví biskupové v Číně jmenováni papežem, nemá existence podzemní církve žádný důvod a smysl,“ uzavírá čínský biskup Wej, který je dosud bez státního souhlasu.

Biskup Wej se vyjádřil také k Pastoračním směrnicím ohledně státní registrace duchovenstva v Číně a pokládá je za „nezbytné a vhodné. Studiem a komunikací můžeme lépe porozumět čínské náboženské politice. Čína je však veliká a lokální situace jsou velice rozmanité. Také přístup jednotlivých kněží se velice liší a totéž platí pro státní zaměstnance,“ říká podzemní čínský biskup pro italský portál Vatican Insider.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.