Papež: Duch svatý je protagonistou evangelizace

2.10.2019 

Vatikán. Dnes dopoledne se na Svatopetrském náměstí shromáždilo asi 20 tisíc lidí na generální audienci. Byla zahájena čtením ze Skutků apoštolů (8,5-8). To podává, jak se Filip, pobídnut Duchem svatým, setkal s jistým proselytou, který byl komořím etiopské královny, a vyložil mu Písmo. Desátá část cyklu katechezí o Skutcích apoštolů nese podtitul „Filip a evangelium putující po nových cestách“. Papež František mimo jiné řekl:

Dialog mezi Filipem a Etiopanem vede k zamyšlení také nad tím, že nestačí Písmo číst, ale je třeba chápat jeho smysl, objevit jádro, jít pod povrch a načerpat Ducha, který oživuje literu. Jak řekl papež Benedikt na začátku synody o Božím Slovu, „exegeze, opravdové čtení Písma svatého není pouhý literární fenomén, [...] Je to pohyb mojí existence“ (Meditace, 6. října 2008). Vejít do Božího Slova znamená mít ochotu vyjít ze svých omezení na setkání s Kristem a připodobnit se Kristu, který je živým Slovem Otce.

Kdo je tedy protagonistou toho, co četl Etiopan? Filip nabízí tento výkladový klíč: oním trpícím služebníkem, který na zlo neodpovídá zlem - a přesto, že je pokládán za ztroskotance, jenž nic nedokázal a nakonec byl odstraněn, osvobozuje lid od nepravosti a přináší Bohu plody - je právě Kristus, kterého Filip a církev zvěstují! On nás všechny vykoupil Paschou. Etiopan tedy poznává Krista, požádá o křest a vyznává víru v Pána Ježíše. Krásný je tento příběh! Kdo však podnítil Filipa, aby šel do pouště na setkání s tímto mužem? Kdo pobídl Filipa, aby přistoupil k vozu? Duch svatý! Duch svatý je protagonistou evangelizace.“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

Svatý otec zcela na závěr generální audience poznamenal:

Dnes slavíme památku svatých andělů strážných. Jejich přítomnost ať ve vás posiluje jistotu, že každého na jeho cestě doprovází Bůh. Kéž vás podporují při šíření i prožívání Kristova evangelia k obnově světa v Boží lásce.

Po společné modlitbě Otče náš udělil Petrův nástupce apoštolské požehnání.

Na generální audienci byla také skupina českých a moravských novokněží, kteří se s papežem setkali. Zprávu o tom podal jeden z nich na Radiu Proglas ZDE.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.