Panamazonskou synodu zahájil František symbolickým zasazením stromu ve Vatikánských zahradách

4.10.2019 

Vatikán. Zasazení stromu ve Vatikánských zahradách za přítomnosti papeže a zástupců amazonských domorodců symbolicky zahájilo mimořádnou biskupskou synodu pro Amazonii. Její práce byly svěřeny přímluvě sv. Františka z Assisi, jehož liturgický svátek připadá na dnešní den.

Laudato si´, chvalozpěv Prosťáčka z Assisi, který dal jméno encyklice věnované integrální ekologii, zazněl při slavnostním rituálu, který dnes v poledne zahájil všeamazonskou synodu. Dnešní den na jedné straně uzavírá čas modliteb za „náš společný dům“, který začal 1. září, a na druhé straně symbolicky  otevírá Synodu pro Amazonii, jejíž počátky sahají k  loňské papežově návštěvě v peruánském Puerto Maldonado, kdy vyjádřil touhu více naslouchat domorodým národům.

Papež František spolu s dvěma náčelníky amazonských kmenů a s kardinálem Cláudiem Humesem na památku dnešního dne zasadili středomořský vždyzelený dub cesmínovitý. Ve Vatikánských zahradách bude napříště připomínat synodu, která si klade za cíl rozlišovat nové cesty pro církev a integrální ekologii.

Ceremonii zahájila modlitba otce Julia Bunadera, generálního vikáře minoritů: „Bože, Dobrý otče a dárce všeho dobra, dobrořečíme ti za to, že smíme sdílet život s mnoha dalšími stvořeními. Pro ně a s nimi ti vzdáváme chválu a prosíme tě: vylévej i nadále na veškerenstvo svého Ducha a vyjevuj skrze ně svoji slávu“.

Po tónech amazonské písmě „Remei, Remei“ (vesloval jsem ) prefekt vatikánského Úřadu pro integrální lidský rozvoj kardinál Peter Turkson promluvil o naléhavosti „ekologické konverze“ a s poukazem na zmíněnou encykliku Laudato si´ zdůraznil, že žádné odvětví vědy a žádná forma moudrosti se nesmí opominout, chceme-li napravit to, co jsme zničili. Načež kardinál Cláudio Hummes, který zodpovídá za Amazonskou oblast v rámci brazilské biskupské konfrence, svěřil začínající synodu přímluvě sv. Františka z Assisi. Modlitbu přednesl Mauricio López Oropeza, výkonný sekretář Panamazonské církevní sítě (Repam). Chválil v ní stvořitele za jemný, sotva postřehnutelný déšť, který svlažuje všechno stvoření, vytváří stružky, které se mění v řeky a slévají se do mocného proudu Amazonky, jež je zdrojem hojného života pro všechny. Sestra Liliana Franco z konfederace jihoamerických řeholníků vysvětlila symbolickou váhu papežova gesta: „Sít znamená znát příhodný okamžik, sklonit se, pohladit zemi a s pokorou doufat v to, co není vidět, všechno připravit a s údivem hledět na tvůrčí plodnost Boha, který obdařuje hojnou milostí a plody i nejneplodnější úhory.“

Na místo, kam byl vsazen strom, přinesli představitelé amazonských národů, ale také zástupci kruhů zabývajících se migrací a udržitelným rozvojem, symbolické hrstky půdy z Amazonie, Indie a z Assisi. Zasazení stromu doprovil zpěv Františkova chvalozpěvu na stvoření a obřad zakončila modlitba Otče náš, vedená Petrovým nástupcem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.