Papež: Zacheus objevil radost z toho, že může rozdávat

3.11.2019 

Vatikán. Na Svatopetrském náměstí se před polednem sešlo asi 10 tisíc lidí k polední promluvě papeže a společné mariánské modlitbě Anděl Páně. Petrův nástupce komentoval evangelium z této 31. neděle liturgického mezidobí (srov. Lk 19,1-10) o celníku Zacheovi. V samotném závěru své promluvy řekl:

Přijetí a pozornost, kterých se mu od Ježíše dostává, přimějí tohoto muže k rázné změně smýšlení. V jediném okamžiku si uvědomí, jak ubohý je život, který lpí na penězích za cenu okrádání druhých a obdržených projevů jejich opovržení. Mít Pána u sebe doma mu umožňuje vidět všechno jinýma očima a také s trochou té laskavostí, kterou Ježíš pohlédl na něho. Změní se rovněž  jeho pohled na peníze a způsob, jak s nimi zacházet. Hrabivost je nahrazena štědrostí. Rozhodne se totiž darovat polovinu svého majetku chudým a vrátit čtyřnásobek každému, koho ošidil (v.8). Zacheus díky Ježíši zjistí, že milovat je možné zdarma; dosud byl chamtivý, nyní se stává štědrým; líbilo se mu hromadit, nyní má radost z toho, že může rozdávat. Setkání s Láskou a objev, že je milován navzdory svým hříchům, jej uschopňuje mít rád druhé a z peněz činit znamení solidarity a pospolitosti.

Panna Maria ať nám vyprosí milost vnímat na sobě neustále Ježíšův milosrdný pohled, abychom šli milosrdně vstříc těm, kdo pochybili a mohli tak přijmout Ježíše, který »přišel hledat a zachránit, co zahynulo« (v.10).

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před Angelus je ZDE

Potom papež věnoval pozornost politické situaci v Etiopii, kde tamější pravoslavná církev Tewahedo minulý týden (29. října) oznámila, že v regionu Oromia došlo k násilí, při kterém zahynulo více než 60 lidí. Etiopský atlet Haile Gebrselassie řekl dnes pro stanici BBC, že k těmto incidentům došlo v důsledku falešných zpráv na tzv. sociální síti Facebook. Papež František k tomu nyní řekl:

Jsem zarmoucen násilím, jehož oběťmi jsou křesťané Etiopské pravoslavné církve Tewahedo. Vyjadřuji svoji blízkost této církvi a jejímu patriarchovi, drahému bratrovi, Abuna Matthiasovi, a prosím vás o modlitbu za oběti násilí v této zemi. Pomodleme se společně Zdravás Maria...“

Po společné recitaci této modlitby obrátil papež pozornost k Itálii a řekl:

Rád bych vřele poděkoval magistrátu a diecézi města San Severo v Apulii za dohodu, podepsanou 28. října, která umožní migrantům tamějšího kraje obdržet dokument o stálém pobytu v tamějších  farnostech a zápis do městské matriky. Možnost obdržet průkaz totožnosti a stálého bydliště jim poskytne novou důstojnost a možnost zbavit se neregulérností a vykořisťování. Děkuji městskému magistrátu a všem, kdo se o to přičinili.“

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.