Doceňme to, co nám matka Země skýtá, píše papež potravinové agentuře OSN

18.11.2019 

Vatikán. „Paradox blahobytu“ zahrnuje mechanismy povrchnosti, přezíravosti a egoismu, které jsou základem skartační kultury, píše papež František v poselství k II. řádnému zasedání výkonného výboru Světového potravinového programu (WFP).

Termín „paradox blahobytu“ použitý Janem Pavlem II. již v roce 1992 (promluva k účastníkům Mezinárodní konference o výživě, 5.12. 1992) charakterizuje společnost, v níž se na jedné straně jídlem plýtvá a na druhé se ho nedostává. František připomíná, že Pařížské dohody o klimatu stejně jako Cíle udržitelného rozvoje vyzní do prázdna, pokud mezinárodní organizace a vlády, ale také každý jednotlivec osobně neuzná tuto situaci a nepokusí se zbrzdit její tendence.

Papež připomněl nedávno zahájenou globální kampaň Stop the Waste, tj. Zastav plýtvání, která poukazuje na skutečnost, že rozhazovačný přístup k potravinám poznamenává život mnoha lidí a brání pokroku. František se připojuje k volání po změně životního stylu, spočívající v docenění toho, co nám matka Země skýtá a přisouzení výživě důležitosti, jakou si zaslouží. „Katolická církev podporuje solidaritu mezi všemi lidmi a chce spolupracovat se Světovým potravinovým programem s přesvědčením, že každá lidská bytost má právo na zdravou a udržitelnou výživu,“ ujistil papež František účastníky zasedání této agentury OSN.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.