Mladí lidé jsou dneškem Boha, píše papež na pastorační setkání do Peru

20.11.2019 

Vatikán. Pastorační službu mladým lidem nelze zanedbávat, píše papež František svému peruánskému spolubratrovi, biskupovi Alfredu Vizcarrovi Morimu, SJ, který v této latinskoamerické zemi vede biskupskou komisi pro laiky a mládež. Právě poblíž peruánského hlavního města se v těchto dnech (18.-22.11.) koná XX. latinskoamerické setkání národních odpovědných za pastoraci mládeže, pod titulem „My, mladí lidé, jsme posvátné území a nynějšek Boha“.

„Mladí lidé k nám promlouvají a dotazují se nás, upozorňují nás na světlé a stinné stránky našich společenství a svým nadšením nás povzbuzují, abychom poskytovali odpovědi přiměřené naší době“, čteme v papežském poselství. „Jsou úrodným a novým územím, kterým Bůh obdarovává křesťanské komunity“. Právě z toho důvodu, podotýká František, doprovázení jejich osobního zrání vyžaduje úctu a mírnost, aby posílilo jejich víru a s Boží milostí vedlo k plodům, vydávaným v naději a lásce.

„V Americe, která je světadílem naděje, stejně jako v celém světě, jsou mladí lidé Božím dneškem, protože Boží Syn, Ježíš, s nimi kráčí a zůstává. Jeho prostřednictvím k nám Otec promlouvá jazykem své lásky, která nechutná po pádech, ale spíše po výstupech, není cítit zákazy, ale spíše smířením, novými příležitostmi spíše než odsouzením, budoucností spíše než minulostí“, vyzdvihuje Svatý otec, který se v závěru obrací k mladým lidem svého rodného kontinentu. Vybízí je, aby stále blíže poznávali Ježíše a žili v niternosti Jeho srdce. Tak se stanou misionářskými učedníky a svědky jeho vlídnosti, aby se k Němu, věčnému mládí, mohli přiblížit také další mladí lidé, zakusit radost z jeho přátelství a vést život založený na křesťanském bratrství a solidaritě.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.