Svatý stolec k izraelsko-palestinské otázce: „Dva státy pro dva národy“

20.11.2019 

Vatikán. Za jedinou cestu k řešení vleklého izraelsko-palestinského konfliktu považuje Svatý stolec přímá jednání, která by vedla ke spravedlivému kompromisu a měla na zřeteli legitimní aspirace obou národů. Vatikánské tiskové prohlášení reaguje na rozhodnutí USA o legitimitě izraelských osad na palestinských územích.

„S ohledem na nedávná rozhodnutí, která hrozí dalším oslabením izraelsko-palestinského mírového procesu a beztak křehké stability v regionu, Svatý stolec potvrzuje svůj postoj k této záležitosti, totiž řešení dvou států pro dva národy, jako jedinou cestu vedoucí k definitivnímu řešení letitého konfliktu. Svatý stolec podporuje právo Izraleského státu na život v míru a bezpečí v rámci hranic uznaných mezinárodním společenstvím, avšak stejné právo náleží také palestinskému národu a musí být respektováno a realizováno.

Svatý stolec vyjadřuje přání, aby obě strany prostřednictvím přímého jednání mezi sebou za podpory mezinárodní komunity a při dodržování rezolucí Spojených národů mohly nalézt spravedlivý kompromis, který by měl na zřeteli legitimní aspirace obou národů.“

Nóta Svatého stolce reaguje na sdělení amerického ministra zahraničí Mika Pompea, který v pondělí prohlásil, že izraelské osady na zajordánských územích nejsou v rozporu s mezinárodním právem. Mluvčí palestinského prezidenta Abu Mazena označil výrok Spojených států za „neplatný, nepřijatelný a odsouzeníhodný“. Podle Úřadu Spojených národů pro lidská práva představují izraelské osady na palestinských územích porušení mezinárodního práva. Rovněž Evropská unie se distancovala od Washingtonu a nadále považuje tyto osady za ilegální.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.