Obraz zkázy je nepředstavitelný

30.12.2004 

Mezi organizacemi, které nesmírný rozsah tragédie jihovýchodní Asie zmobilizoval, jsou i takové, které obvykle v případě přírodních katastrof nezasahují. Mezi ně patří také Vysoký komisariát OSN pro uprchlíky. U našeho mikrofonu je jeho italská mluvčí, Laura Boldrini:

Vysoký komisariát obvykle nepracuje pro oběti přírodních katastrof, ale vzhledem k povaze tohoto kataklysmatu jsme dali okamžitě k dispozici všechno, co jsme měli v místních skladech. Rozdělili jsme pomoc první potřeby zatím pro zhruba 20 tisíc osob. To byla první reakce, protože k dopravení pomoci z venku bude třeba víc času.

Co vám vyprávěli vaši spolupracovníci, kteří působí na místě. Co si máme myslet o těch obrazech, které vidíme denně v televizi?

Musím říct, že naši pracovníci jsou také tvrdě zasaženi. Mnoho kolegů, zvláště na Srí Lance přišlo o příbuzné nebo přátele. Co nám říkají? Především, že je třeba jednat rychle, protože obraz zkázy je ohromný, nepředstavitelný.

Bylo mezinárodní společenství připraveno na to, že bude čelit podobné katastrofě, snad největší za posledních 100 let?

Mezinárodní společenství nemůže být připraveno na katastrofu nepředstavitelných dimenzí, přesto se všichni mobilizovali. Pochopili jsme, že rozsah katastrofy je tak velký, že není v moci jedné organizace, je nutné spojit síly na všech frontách.

Upravila a přeložila J. Bronková

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.