Svatý otec vyjádřil soustrast obětem zemětřesení v Albánii

27.11.2019 

Vatikán. Papež František projevil soustrast prezidentu Albánské republiky a rodinám těch, kdo zahynuli následkem zemětřesení. Svatý otec „svěřuje duše zemřelých Božímu milosrdenství a zraněné i jinak zaasažené touto katastrofou ujišťuje o své blízkosti v modlitbě,“ stojí v telegramu podepsaném kardinálem státním sekretářem Pietrem Parolinem. Papež vyprošuje také sílu pro záchranáře a svěřuje celý albánský národ láskyplné prozřetelnosti všemohoucího Boha, čteme v soustrastném telegramu.

Zemětřesení o síle 6,5 stupňů Richterovy stupnice, které v noci na včerejšek zasáhlo severní pobřeží Albánie s epicentrem nedaleko města Drač (albánsky Durrës), si vyžádalo 25 životů a stovky lidí utrpěly zranění. Bilance obětí však jsou provizorní a záchranářské práce pokračují. Albánský seismologický institut zaznamenal přes 200 dalších silných otřesů (v rozmezí 4,2-5,4 stupňů). Země se otřásala také v Bosně Hercegovině, Řecku a na Krétě.

Na pomoc postiženému obyvatelstvu se mobilizovala Albánská charita. Hovoří její ředitel, otec Antonio Leuci:

„Situace je poměrně vážná. Ve městech Lješ (albánsky Lezhë), Drač a Tirana vytváříme centra pro rodiny, které přišly o domov. Albánská charita byla požádána o zabezpečení potravin. Navázali jsme také kontakt s Italskou charitou, s Caritas Europa a s dalšími. Požádali jsme řeholní instituty a ředitele diecézních charit, aby zmapovali situaci, abychom mohli pomoci nejpotřebnějším. V první chvíli jsme se domnívali, že otřes byl sice silný, ale že škody budou mírné. Ukázalo se však, že Albánie není připravená na situaci tohoto druhu. Obrazy z Drače jsou šokující. V mnoha lidech, kteří zažili nejsilnější otřesy na vlastní kůži, přetrvává strach a šok. Školy všech stupňů zůstávají z bezpečnostních důvodů zavřené.“

Říká ředitel Albánské charity, otec Antonio Leuci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.