Papež jmenoval nového ředitele Finančního dozorčího úřadu (AIF)

27.11.2019 

Vatikán. Papež František jmenoval do čela vatikánského Finančního dozorčího úřadu (AIF) Carmela Barbagalla. Expert v oblasti bankovního dozoru s dlouholetou zkušeností v centrální bance italské republiky (Banca d´Italia) vystřídá v této funkci švýcarského právníka Reného Brülharta, kterého jmenoval v roce 2012 Benedikt XVI. a jehož pracovní poměr ve Vatikánu skončil 19. listopadu.

Carmello Barbagallo (foto) vedl od roku 2014 oddělení pro dozor v Banca d´Italia a od letošního července působil jako poradce organismu dohlížejícího na největší evropské banky (Single Supervisory Mechanism, SSM). “Italská centrální banka (Banca d´Italia) si vysoce cení práce, kterou Carmelo Barbagallo s nasazením a kompetencí vykonával v těchto letech. Jeho jmenování utvrzuje přínosnou dlouho probíhající spolupráci s vatikánskými orgány,” stojí v tiskovém sdělení Banca d´Italia.

Pověření, kterého se mi dostalo, je pro mne poctou, a zároveň vnímám veškerou jeho morální a profesionální závažnost. Děkuji Svatému otci za důvěru, kterou ve mne vložil,” řekl pro Vatican News nový ředitel Finančího dozorčího úřadu. “Budu se snažit vnášet do úkolu, který mi byl svěřem ve vedení AIF, veškerou zkušenost získanou během čtyřiceti let práce v Italské centrální bance, kde jsem působil jako inspektor, ředitel dozorčího úřadu italského bankovního a finančního systému a v oblasti evropského bankovního dozoru. Jsem si jist – vysvětlil dále – že AIF, jakožto kontrolní orgán, dokáže přinést svůj vklad, aby byly nadále potvrzovány a uznávány základní hodnoty korektnosti a transparentnosti všech finančních operací, v nichž je Svatý stolec zapojen. Chtěl bych ujistit mezinárodní finanční systém, že bude poskytnuta veškerá spolupráce za naprostého respektu k nejvyšším mezinárodním standardům. Již počínaje dnešním dnem budu pracovat na zachování kontinuity působení Finančního dozorčího úřadu a realizaci jeho důležitých institucionálních cílů,” uvedl Carmello Barbagallo, nový ředitel AIF, úřadu založeného v roce 2010 Benediktem XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.