Svatý otec: Bdít znamená žasnout nad Božími skutky

1.12.2019 

Vatikán. V poledne se na Svatopetrském náměstí sešlo asi 15 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval liturgické texty této první neděle adventní (Iz 2,1-5; Mt 24,37-44) a mimo jiné řekl:

V dnešním evangeliu nás Ježíš vybízí, abychom se připravili na Jeho příchod: »Bděte tedy, protože nevíte, který den váš Pán přijde« (Mt 24,42). Bdít neznamená mít fyzicky otevřené oči, nýbrž svobodné srdce obrácené správným směrem, tedy ochotné dávat a sloužit. Toto znamená bdít! Spánek, ze kterého je třeba se probudit, je lhostejnost, marnivost, neschopnost navazovat ryzí lidské vztahy, neschopnost postarat se o bratra, který je sám, opuštěn či nemocen. Čekání na Ježíše, který přijde, se tedy musí projevovat závazkem bdělosti. To především znamená žasnout nad Božími činy, nad Jeho překvapeními a dávat prvenství Bohu. Bdít znamená také být konkrétně pozorným ke svému strádajícímu bližnímu, nechat se oslovit jeho nouzí, aniž bychom čekali, že nás – on či ona - bude prosit o pomoc, ale naučit se předcházet a předjímat, jako to vždycky činí Bůh s námi.

Maria, bdělá Panna a Matka naděje, ať nás vede touto cestou a pomáhá nám obracet pohled k „Hospodinově hoře“, představující Ježíše Krista, který k Sobě přitahuje všechny lidi a národy.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před Angelus, je ZDE

Po hlavní promluvě papež zaměřil pozornost k mezinárodnímu dění, konkrétně v Iráku.

Se znepokojením sleduji situaci v Iráku. S bolestí jsem přijal zprávu o tom, že v uplynulých dnech došlo k tvrdé reakci na protestní manifestace, což přineslo desítky obětí. Modlím se za zemřelé a raněné, jsem nablízku jejich příbuzným i celému iráckému lidu a prosím Boha o pokoj a svornost.

Potom papež komentoval nedávný krok římské kurie:

Úřad pro laiky, rodinu a život ustanovil nový Mezinárodní poradní sbor mládeže, tvořený dvaceti mladými lidmi různé zeměpisné a církevní příslušnosti Je to konkrétní odpověď na pobídku loňské biskupské synody věnované mladým lidem (Záv. dok., 123). Úkolem tohoto sboru je pomáhat pochopit postoje mladých lidí k prioritám pastorace mladých lidí a k dalším tématům obecnějšího zájmu. Modleme se za to.“

Potom papež upozornil na svoji odpolední návštěvu italského františkánského poutního místa Greccio:

Dnes odpoledne jedu do Greccia, na místo, kde svatý František poprvé inscenoval živý betlém. Podepíšu tam list o významu a hodnotě vánočních jesliček, které jsou jednoduchým a podivuhodným znamením křesťanské víry. Je to krátký list, který může prospět přípravě na Vánoce. Provázejte mne na této cestě svojí modlitbou.“

Po společné mariánské modlitbě Anděl Páně papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.