Dekrety o mučednictví z pronásledování ve Španělsku: 26 duchovních a jeden novinář

12.12.2019 

Vatikán. Svatý otec při středeční audienci pro kardinála Angela Becciu, prefekta Kongregace pro blahořečení a svatořečení, schválil promulgaci devíti dekretů. Čtyři z nich – jeden o zázraku a tři o mučednictví - otevírají cestu k beatifikaci a dalších šest dekretů se týká hrdinských ctností.

První dekret uznává zázrak na přímluvu italské řeholnice ct. Marie Luigia od Nejsvětější svátosti (vl. jménem Maria Velotti), žijící v letech 1826 až 1886, spoluzakladatelky řádového institutu Františkánských ctitelek Svatého Kříže.

Všechny tři dekrety o mučednictví se vztahují k dramatickým událostem pronásledování katolické církve ve Španělsku ve 30. letech minulého století a týkají se 27 členů dominikánského řádu, zabitých z nenávisti k víře. První dekret obsahuje skupinu mučedníků tvoří otec Ángel Marina Álvarez O.P. a devatenáct druhů zabitých na různých místech Španělska v roce 1936.

Druhý skupinu mučedníků, kterou tvoří otec Juan Aguilar Donis O.P. a čtyři řádoví spolubratři, a také věřící laik, člen třetího dominikánského řádu a novinář, Fruttuoso Pérez Márquez, zavraždění za různých okolností roku 1936.

Třetí dekret uznává mučednictví dominikánské klauzurní sestry Isabel Sánchez Romero (řeholním jménem: Ascensión de San José), zabité 17. února 1937 ve španělském Huéscar.

Další dekrety přiznávají hrdinské ctnosti šesti příslušníkům duchovenského stavu. Tři z nich jsou z Itálie. Je to arcibiskup Otranta z řádu theatinů, Vincenzo Maria Morelli C.R. (1741-1812) a dva diecézní kněží: zakladatel sester Služebnic od sv. Josefa, o. Carlo Angelo Sonzini (1878—1957) a o. Giulio Facibeni (1884-1958), kterému dnes shodou okolností udělilo muzeum holokaustu Jad Vašem titul „Spravedlivý mezi národy“ za dílo ve prospěch pronásledovaných židů během II. světové války ve Florencii.

Poslední tři dekrety přinesou radost do Portugalska, Španělska a Brazílie. Jde o dva kněze: farář z Porta, o. Américo Monteiro de Aguiar (1887-1956) a kněz z řádu augustiniánů, o. Gregorio Tommaso Suárez Fernández (1915-1949) ze Salamanky.

Poslední z promulgovaných dekretů je o hrdinských ctnostech řeholní sestry Marie od Andělů sv. Terezie (vl. jménem Dináh Amorim), která je svým odchodem na věčnost nejblíže nejblíže našim dnům (1917-1988).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.