Biskup po útoku na živý betlém: Pokojně braňme svobodu projevu

19.12.2019 

Francie. „Jako arcibiskup Toulose odsuzuji, že pouhá památka Ježíšova narození a hodnot, které předává – vstřícnosti vůči cizincům, hlásání pokoje a projevů laskavosti, jíž máme všichni zapotřebí – již není v naší zemi respektována a podněcuje verbální i fyzické násilí některých lidí, kteří se prohlašují za obhájce svobody“ , píše arcibiskup Toulose, mons. Robert Le Gall, v prohlášení, které zveřejnil po útoku na živý betlém, organizovaný v ulicích jeho města.

„Obracím se ke všem s výzvou, aby pokojně bránili svobodu projevu a ctili tradice i dějiny naší země“, pokračuje francouzský biskup. Živý betlém připravilo laické sdružení z Toulose, které tuto událost pojímá ve stylu lidových slavností, se zpěvem, hrami pro děti a degustacemi. O minulém víkendu betlémskou evokaci narušilo padesát manifestantů, kteří fyzicky i slovně napadali její protagonisty za skandování hesla: „Zastavte fašisty“.

„Obdobné manifestace“, uzavírá toulouský arcibiskup, „ale chtějí pouze upozornit na hloubku Vánoc. Jsou radostnou aktivitou, které se účastní mnohé dětí, dospělí, ale také zvířata. Zpívají spolu a zobrazují scény betlémského Narození. Skutečně zde není jiný účel,“ stojí v tiskovém sdělení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.