Římský biskup: Když si rodiče dokáží hrát s dětmi, činí cosi velikého

23.12.2019 

Vatikán. Před nedělní modlitbou Anděl Páně se papež František v aule Pavla VI. setkal s dětmi, které docházejí do zdravotního střediska v Domě sv. Marty, a jejich rodinami. Již poněkolikáté s nimi dodatečně oslavil narozeniny a připomenul blížící se vánoční svátky. Navázal zároveň na snahy svých předchůdců, kteří, počínaje Piem XI., zakladatelem střediska v roce 1922, dbali na charitivní péči přímo pod kupolí sv. Petra. V pediatrické ambulanci, navštěvované dětmi do pěti let a původně svěřené sestrám vincentkám, dnes pracují odborní lékaři v rámci dobrovolnické činnosti.

Po krátké besídce, kterou si malí pacienti připravili, se římský biskup obrátil k přítomným řeholnicím a rodičům a poděkoval jim za to, že se dětem věnují:

„Dávat dětem radost je cosi obrovského. Když si rodiče dokáží hrát s dětmi, činí něco velikého. Děti ve hře vyjadřují svou nevinnost a příslib hojného dobra...“

Papež se pak vrátil k dětskému představení a poukázal na nápisy na darech, které přinášeli tři králové. Na symbolických krabicích stálo „naděje“, „láska“ a „mír“. Právě z těchto slov František vyšel, aby navázal spontánní dialog s dětmi. Vysvětlil jim, že válka zabíjí staré lidi a děti a můžeme nad ní zvítězit jedině láskou.

„Mír, láska...a jaké bylo třetí slovo. Naděje? Ano, jděte dál s nadějí. Hleďte ustavičně do budoucnosti, s pohledem upřeným na obzor, v naději, která trvale přichází od Pána a také z naší práce, v naději na lepší svět.“

Řekl papež dětem, které se docházejí léčit do jeho bydliště.

 

 

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.