Papež, Welby a Chalmers podpořili mírové snahy jihosúdánských politiků

27.12.2019 

Vatikán. Papež František, primas anglikánské církve Justin Welby a bývalý moderátor skotské presbyteriánské církve John Chalmers zaslali společné poselství s vánočním a novoročním blahopřáním jihosúdánskému prezidentovi Salvu Kiirovi a jeho oponentovi Rieku Macharovi. „Obracíme se s modlitbou ke Kristu Spasiteli, aby se obnovilo úsilí o smíření a bratrství ve vaší zemi“, píší nejvyšší představitelé tří křesťanských církví.

V dubnu tohoto roku římský biskup pozval do Vatikánu jmenované jihosúdánské politiky na dvoudenní duchovní obnovu, kterou při následné audienci zakončil neobvyklým gestem políbení nohou. V závěru modlitby Anděl Páně v neděli 10. listopadu papež vyjádřil přání navštívit Jižní Súdán v příštím roce společně s canterburským arcibiskupem Justinem Welbym. Při setkání s anglikánským primasem v polovině listopadu pak tento úmysl potvrdili, ale zároveň popsali situaci v Jižním Súdánu jako velice bolestnou a naléhali na vytvoření jednotné národní vlády do února 2020. Další výraz papežovy solidarity s „drahým jihosúdánským lidem“ jsme mohli zaznamenat při podzimních záplavách v této zemi, které ještě více zhoršily již beztak vážnou humanitární situaci.

Jižní Súdán, etnicky pestrý, nejmladší stát na světě, vyčerpala občanská válka, která trvá od roku 2013. Čtyři z deseti jeho obyvatel trpí podvýživou, polovina populace nemá přístup k pitné vodě. Osudy těžce zkoušené středoafrické země nejsou lhostejné křesťanským církvím, které jednají v součinnosti, aby zvýšily sociální dopad svých iniciativ. „Ujišťujeme vás, že podporujeme vaše úsilí o rychlé uskutečnění mírových dohod“, čteme v nynějším poselství křesťanských představitelů. „Kéž Pán Ježíš, Kníže pokoje, prozáří vaše kroky a vede je v dobrotě a pravdě, aby byla umožněna naše vytoužená návštěva ve vaší drahé zemi“, uzavírají papež František, Justin Welby a John Chalmers společné poselství do Jižního Súdánu.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.