Kardinál Schönborn odjel na Sumatru

4.1.2005 

Do nejvíce zasažených oblastí Indonésie, na sever ostrova Sumatra, se vydal vídeňský kardinál Christoph Schönborn. Dejme mu slovo:

?Všichni jsme viděli obrazy v televizi, ale když přijdete přímo na místo a mluvíte s lidmi, s těmi, kdo přežili, všechno je bezprostřednější a hmatatelnější. Každý, kdo tady katastrofu přežil zažil zázrak, pohroma tu měla takové rozměry, že záchrana byla zázrakem pro každého. Mluvil jsem s moha lidmi, kterým se podařilo uniknout, ale téměř všichni oplakávají smrt někoho blízkého. Jeden otec viděl, jak ve vlnách mizí jeho žena a dvě děti. Zůstal sám. Mnoho lidí zažilo něco podobného.?

Mezi přeživšími v Aceh je také misionář O. Ferdinando Severi...

On přežil, ale zemřela jeho mladá a výborná katechetka. Byl tím tak zasažen, že bude myslím sám potřebovat pomoc...

Indonéský nuncius mluvil o tom, že malá katolická komunita pracuje po boku muslimů...

?Právě proto jsme se na místo vydali spolu s arcibiskupem z Medanu a s nunciem, abychom zjistili, jak se může malé katolické společenství zapojit. Když ale přijdete na místo tragédie, vidíte, že její rozsah je naprosto nepředstavitelný. Kritika pomalé pomoci je neopodstatněná, kdo tak mluví, neví co říká! Jde o krizi, ze které se vychází jen pomalu, bude trval velmi dlouho, než se situace alespoň trochu přiblíží normalitě.?

Tak vidí situaci v postižených oblastech Indonésie kardinál Christoph Schönborn.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.