Civilizace v Mosulu padla v rozvalinách, ale církev se obrodí

2.1.2020 

Irák. Víra iráckých křesťanů je dnes silnější než v minulosti. Vánoční slavnosti byly velkým znamením naděje. Kdo jen trochu mohl, přišel do kostela na liturgii (foto), říká chaldejský arcibiskup Mosulu Michaeel Najeeb OP. Přiznává nicméně, že přítomnost křesťanů v tomto historickém městě je velmi skromná. Po osvobození Mosulu z područí tzv. islámského státu se do svých domů vrátila jen padesátka rodin. Většinou jsou to nevelké rodiny zaměstnanců místní univerzity. Křesťané se bojí návratu, ztratili totiž důvěru ke svým muslimským sousedům, podotýká arcibiskup Najeeb.

V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas zdůrazňuje, že obyvatelé Iráku si uvědomují, že jejich země byla kolébkou civilizace. Svědectvím toho byl právě Mosul, starověké město, které se v dávné Babylonii stalo živým střediskem křesťanství. Jeho historická, pravobřežní část však nyní leží v troskách. Džihádisté zničili 95% pamětihodností, zbořili 14 historických kostelů a čtyři kláštery, z nichž některé pocházely z 5. století, smutně konstatuje arcibiskup Najeeb. Z hlediska kulturního dědictví lidstva a křesťanství jsou ztráty nesmírné. Oplakáváme své kostely, ale neztrácíme naději, dodává chaldejský arcibiskup Mosulu:

„Křesťané nikdy neztratili naději. Ani když nás zůstala jen malá hrstka. Je to kvas, který se rozroste. Dobré zrno nikdy nepodlehne zmaru. Po dva tisíce let jsme opakovaně zažívali masakry a pronásledování. Před sto lety Turci vyvraždili Armény, jeden a půl milionu křesťanů pouze proto, že byli věrni Kristu a kříži. Všichni o tom vědí. Islámský stát je dědicem této antikřesťanské ideologie, násilí, které se periodicky na různých místech znovu objevuje. Také dnes je toto násilí přítomné, ale lze ho překonat jedině skrze výchovu a mentální otevřenost pro různorodost. Naštěstí roste také počet muslimů, kteří se distancují od fundamentalistů, od politického islámu, který se separuje od zbytku lidstva.“

Říká katolický biskup chaldejského obřadu Michaeel Najeeb OP.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.