Výkvět francouzské inteligence prosazoval v 70. letech pedofilii

2.1.2020 

Francie. Francouzské veřejné mínění rozvířila v těchto dnech aféra Gabriela Matzneffa (foto). Tento spisovatel se v 70. letech chlubil svými sexuálními vztahy s nezletilými děvčaty. Nyní vyšla kniha jedné z jeho obětí. Katolický deník La Croix cituje sociologa náboženství Jeana-Louise Schlegela, podle něhož debata o přípustnosti sexuálních vztahů mezi dospělými a nezletilými, vyvolaná sexuální revolucí, mohla ovlivňovat také jednání některých kněží.

Podle La Croix je debata vyvolaná Matzneffovou aférou procesem nad dobou sexuální revoluce, která chtěla zpochybnit a zrelativizovat naprosto všechno, včetně zákazu sexu s nezletilými. V roce 1977 vyšla na stránkách levicového deníku Le Monde v této věci petice, sestavená právě Matzeneffem a podepsaná výkvětem francouzské inteligence.

Boj o toleranci pro pedofily vyhasl v 80. letech. Nezískal společenskou podporu, postavily se proti němu feministické skupiny a pomalu vycházely najevo hlasy oběti této ideologie. Právě v této době, v časech sexuální revoluce, zesílil problém zneužívání nezletilých také v církvi. Magisterium zůstalo nezměněné, ale debata na téma přípustnosti sexu s nezletilými mohla mít vliv na některé katolíky – píše Jean-Louis Schlegel. Jakkoli ke zneužívání docházelo také dříve, kněží dopouštějící se zneužívání si v této historické chvíli mohli myslet, že jejich jednání nemá negativní důsledky, a společnost nijak nevybízela k další reflexi na toto téma. Francouzský sociolog tedy podpořil analýzu sepsanou Benediktem XVI. v reflexi připravené u příležitosti vatikánského summitu o pedofilii. Emeritní papež poukázal na spojitost této krize se sexuální revolucí a oslabením morální teologie uvnitř církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.