Francesca Lancellotti – mystička našich dní

7.1.2020 

Řím. Římská diecéze uzavře první fázi beatifikačního procesu mystičky našich dní Francesky Lancellotti. Tato žena, která zemřela v roce 2008, proslula v italském hlavním městě jako divotvůrkyně, duchovní rádkyně lidí ze všech společenských vrstev a vizionářka. Slavnostní závěrečné zasedání zakončující diecézní proces proběhne 17. ledna v Lateránském paláci.

Francesca Lancellotti se narodila 7. července 1917 v Oppido Lucano, v malém městečku jihoitalského regionu Basilicata. Pocházela z dobře situované rodiny místního podnikatele, v níž se jí dostalo výchovy pevně zakotvené v křesťanských hodnotách. Od útlého věku však prožívala Francesca také osobní volání k modlitbě, ráda putovala na poutní místo Madonna di Belvedere na nedalekém vrchu a – jak zmiňuje postulátor beatifikačního procesu mons. Rizzi - ve zvláštní úctě chovala sv. Archanděla Michaela, sv. Rocha, sv. Antonína Paduánského a sv. Františka z Assisi.

Navzdory touze zasvětit život Bohu se Francesca podřídila vůli svého otce a podle zvyklostí své doby společenské třídy se na základě dohod mezi rodinami provdala za Faustina Zottu. Z jejich manželství se narodily dvě děti: Maria Luigia a Domenico. Přestože manželé nebyli nuceni pracovat z existenčních důvodů, otevřeli v přízemí svého domu bar a pohostinství a žili pokojným rodinným životem až do chvíle, kdy se začaly dít nevysvětlitelné věci, které všechno radikálně změnily.

V den svých 39. narozenin (7. července 1956) prožila Francesca mimořádnou událost. Líčila ji jako zvláštní stav, v němž byla náhle nucena uchýlit se do zadní místnosti za lokálem. V přítmí nevelkého prostoru pak vnímala nejprve neobvyklý hukot, po němž následoval příliv nesmírně silného bílého světla, v němž zářily všechny barvy spektra, a jejím očím se ukázal Archanděl Michael. Z konverzace s Božím poslem Francesca prozradila pouze poslání, které jí bylo svěřeno. Dostala za úkol odejít do Říma, protože právě tam na ni čekal zadání, které pro ni Bůh připravil.

V roce 1960 se Francesca s manželem a oběma dětmi odstěhovala do Říma a ve farnosti Madonna dei Monti v centru města zahájila své působení ve službě bližním po duchovní i materiální stránce. Na její přímluvu působil Bůh mimořádné věci a stovky lidí se vracely k duchovnímu životu. Francesca veškeré zázraky a obrácení pokorně přičítala Bohu a sama se označovala za „pozemského červa“. Před domem mystičky na Via Cavour se v některé dny vytvářely fronty lidí, toužících po vyslechnutí. Přestože sama absolvovala pouze základní školu, udivovala svou modrostí a schopností rozhovoru s lidmi všech společenských vrstev. O radu přicházeli prosit vysocí státní úředníci, kardinálové i lékaři.

Její věhlas a pověst svatosti přetrvaly také po jejím odchodu na věčnost 4. září 2008. Mnoho lidí dosvědčilo zvláštní milosti obdržené na přímluvu Francesky Lancellotti, což vedlo sdružení jejích duchovních dětí (Associazione Figli Spirituali di Francesca Lancellotti) k podání žádosti o zahájení diecézního beatifikačního procesu. Zvláštní diecézní tribunál pak během dvou let vyslechl padesát svědků, kteří kandidátku osobně znali (mezi nimi dva biskupy, 13 kněží a jednu řeholnici) a komise historiků shromáždila podrobnou dokumentaci o jejím životě. Nyní budou akta předána vatikánské Kongregaci pro svatořečení, která je znovu přezkoumá. Ačkoli svědci vypověděli o zázracích, k nimž došlo již za života této ženy, podle platných norem musí dojít k nadpřirozenému zásahu na přímluvu kandidáta blahořečení po jeho smrti. Také v případě Francesky Lacellotti bude tedy nutné čekat na potvrzení zázraku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.