Američtí biskupové vítají Trumpova slova o otevřenosti k dialogu s Íránem

11.1.2020 

USA. Představitelé biskupské konference amerických biskupů přivítali ujištění prezidenta Trumpa o připravenosti Spojených států uzavřít mír s Iránem a se všemi, kdo jej hledají. Zostření sankcí vůči Íránu v reakci na útok na americké báze v Íráku bylo zároveň interpretováno jako pokus vyhnout se ozbrojenému konfliktu. “Je to velká úleva”, řekl předseda amerického episkopátu.

“Připojujeme se dnes k velké naději na mír a ještě jednou vybízíme všechny strany, aby odmítly násilí,” napsal jménem amerických biskupů arcibiskup José Gomez (foto). “Mír je příliš prchavý, máme ještě v paměti nedávné války, které způsobily ztráty stovek tisíc životů, nevýslovné utrpení a endemickou nestabilitu,”dodal.

“Krok zpět ve vojenské rétorice exkalace konfliktu pozitivně vnímají křesťané v Iráku a na celém světě,” uvedla Maryann Cusimano Love, profesorka mezinárodních vztahů na Americké katolické univerzitě a poradkyně konference amerických biskupů. “Zdá se, že iránský útok byl nasměrován velmi přesně, tak aby se vyhnul zabíjení Američanů i Iráčanů. Byla to nabídka, která dala Donaldu Trumpovi šanci vyjít z této situace s tváří, bez eskalace konfliktu. Zdá se, že prezident tuto nabídku přijal,” dodala americká profesorka.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.