Debata o interkomuniu: Formulace dohody neodpovídá církevní praxi

13.1.2020 

Německo. Magdeburský biskup Gerhard Feige varoval před přílišným očekáváním německých teologů v debatě o interkomuniu katolíků a protestantů. „Formulace dohody ještě neodpovídá každodenní církevní praxi,“ uvedl předseda ekumenické komise německého episkopátu. Komentoval tak dokument německé ekumenické pracovní skupiny nazvaný „Společně u Stolu Páně“.

Biskup Feige vystoupil v Erfurtu v rámci debaty katolických a evangelických teologů. Jejich práci označil za „veskrze kompetentní a velmi inteligentní“. Podle jeho názoru však „dochází k nátlaku, který se nedá teologicky vyřešit v krátkém čase“. Feige opakovaně zdůrazňoval, že si jako biskup zodpovídající za ekumenismu uvědomuje velká očekávání věřících a mnohokrát se pozitivně vyjádřil k možnosti interkomunia v Německu. V Erfurtu přislíbil, že episkopát projedná votum německých teologů na svém jarním plenárním zasedání.

Loni v září publikovaný sedmapadesátistránkový dokument německé Ekumenické pracovní skupiny, které předsedal limburský biskup Goerg Bätzing obsahuje výsledky desetiletého ekumenického dialogu a doporučuje, aby katolíci a protestanti již nyní přistupovali společně ke Stolu Páně. Dokument nicméně nevybízí k vytvoření společné liturgie, ale k připojení „k již existujícím“ liturgickým tradicím.

Připomeňme, že Svatý stolec v roce 2018 neschválil publikaci zvláštních směrnic umožňující společné přistupování k eucharistii protestantům žijícím v manželství s katolíky. Jako hlavní důvody byla uvedena skutečnost, že jde o věc, jež se týká celé církve a nikoli jen místní církve v Německu a její parciální řešení by mělo dopad na ekumenické vztahy s jinými církvem. Dále bylo konstatováno, že podle kanonického práva je udělování vyjímek v této věci v kompetenci diecézního biskupa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.