Prezident Konžské demokratické republiky navštívil papeže

17.1.2020 

Vatikán. Necelý rok po nástupu do úřadu zavítal ke Svatému stolci prezident Konžské demokratické republiky, pan Félix Antoine Tshilombo Tshisekedi. Po papežské audienci se setkal se státním sekretářem, kard. Pietrem Parolinem, s nímž si vyměnil ratifikační listiny rámcové smlouvy mezi Svatým stolcem a Demokratickou republikou Kongo, která byla podepsána v květnu roku 2016.

Právě tuto smlouvu a dobré bilaterální vztahy obě strany ocenily rovněž při papežské audienci, sděluje vatikánské tiskové středisko, přičemž bylo poukázáno také na přínos katolické církve k demokratickému procesu, rozvoji obecného dobra a integrálnímu rozvoji v Konžské demokratické republice, a to zejména na poli vzdělání, výchovy a zdravotnictví.

Dále se hovořilo o aktuální situaci v tomto africkém státě, zejména o utrpení obyvatelstva v jeho východních provinciích, které sužují trvalé ozbrojené konflikty a epidemie viru Ebola. V závěru bylo poukázáno na nutnost koordinace a spolupráce na národní i mezinárodní úrovni, zaměřené na ochranu lidské důstojnosti a podporu občanského soužití, počínaje četnými uprchlíky a vystěhovalci, kteří se potýkají s vážnou humanitární krizí, uvádí se v tiskovém sdělení Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.