Arcibiskup Cyril Vasiľ jmenován administrátorem košické řeckokatolické eparchie

20.1.2020 

Vatikán. Papež František jmenoval apoštolským administrátorem sede plena pro košickou řeckokatolickou eparchii arcibiskupa Cyrila Vasiľa SJ, dosavadního sekretáře Kongregace pro východní církve.

„Znamená to, několik věcí: V první řadě je to ukončení mé činnosti jako tajemníka Kongregace pro východní církve po téměř jedenácti letech služby. Znamená to pro mě také návrat na Slovensko po více než třech desetiletích pobytu v zahraničí. Svatý otec mne požádal o tuto službu při audienci, která se konala v sobotu 18. ledna. Co znamená jmenování administrátorem plena sede: je to latinský termín, který znamená „při zachování obsazeného stolce“, a tedy jeho excelence mons. Chautur bude nadále košickým biskupem, ale administrativním řízením eparchie jsem byl z rozhodnutí Svatého otce prozatím pověřen já.“  Řekl pro Vatikánský rozhlas arcibiskup Cyril Vasiľ.

Dnes čtyřiapadesátiletý arcibiskup Cyril Vasiľ odešel do Říma po vysvěcení na kněze, dva roky před pádem komunistického režimu. Na Papežském východním institutu získal licenciát z kanonického práva a v roce 1990 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. Doktorát z východního kanonického práva obhájil v roce 1994. Kromě svého domovského institutu, kde postupně zastával funkci děkana a posléze rektora, vyučoval  také na Papežské gregoriánské univerzitě a působil jako poradce vatikánských Kongregací pro nauku víry a pro východní církve. V roce 2009 jej papež Benedikt XVI. jmenoval sekretářem Kongregace pro východní církve a zároveň arcibiskupem.  

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.