Francouzi demonstrují proti legislativní "likvidaci otce"

21.1.2020 

Francie. Laická i církevní hnutí vyšla v neděli do pařížských ulic protestovat proti návrhu zákona, který zpřístupní oplodnění in vitro lesbickým párům a samotným ženám. O normě, všeobecně přezdívané jako zákon o likvidaci otce, debatuje ode dneška francouzský senát.

Podle policie manifestovalo v centru Paříže 41 tisíc lidí. Týdenník Famille Chrétienne mluví o stovce tisíc. Spektrum manifestantů bylo velmi široké. Rodiny, ekologická hnutí, ale také některé feministické skupiny. Demonstrovali rovněž lékaři, kteří se nechtějí podílet na vytváření civilizace bez otců a již předem vědí, že tzv. výhrada svědomí je mrtvým právem, protože kdokoli se ji pokusí využít, bude stigmatizovaný jako homofob.

Účastníci demonstrace si uvědomují, že věc nového záikona je už prohlraná. Byl totiž odhlasován v nižší komoře parlamentu a ode dneška o něm jedná senát. „Bez ohledu na to, co se stane, musíme svědčit a jasně vysvětlit naše stanovisko,“ řekl pro deník La Croix předseda Katolických rodinných sdružení, Pascale Morinièr. Oproti tomu lídr sdružení křesťanských levicových skopin Poissons Roses (Růžové ryby) poukazuje na to, že dnešní spory se vyřeší v budoucnosti. Piřpomíná, že ještě před 20 lety se ve Francii velebil pedofilní spisovatel Matzneff, vysmívalo se ekologiii a triumfoval volný trh. Dnes se přístup k těmto otázkám radikálně změnil. Za 20 let se nás naše děti budou ptát, jak jsme mohli na takový zákon přistoupit, říká Patrice Obert.

Šéfredaktor katolického týdeníku Famille Chrétienne připomíná, že demonstrace se odehrála v atmosféře násilných střetů a generálních stávek. Pokojný průvod ulicemi Paříže proto nevyvolává velký dojem. Pokud nespodpálíš restauraci nebo nevytlučeš výkladní skříň, nikdo tě dnes nebude poslouchat, konstatuje Antoine-Marie Izoard.

„Do ulic jako obvykle vycházejí rodiny, mezi nimi mnoho katolíků. Viděli jsme také  řeholníky. Přijelo rovněž mnoho početných rodin z jiných francouzských provincií… Manifestanti kráčeli společně a v radostné atmosféře, což je potěšující v době stávek a velmi tvrdých a napjatých demonstrací. Tentokrát policisté pouze přihlíželi a usmívali se. Lidé vyšli do ulic protestovat proti zákonu o bioetice, který – jak kdosi řekl – není ani o biologii ani o etice… Pařížský arcibiskup Michel Aupetit se osobně demonstrace nezúčastnil, ale  v prohlášení vydaném před několika dny ji společně s dalšími biskupy podpořil. Jak zdůraznil, může se stát, že otec v rodině chybí a je to velká bolest, ovšem legalizace něčeho takového je ještě něco jiného. Legalizace činí z dítěte předmět, z mateřského lůna zboží a z otce velkého nepřítomného.“

Manifestanti pokračovali v projevech nesouhlasu také dnes před francouzským senátem. Jak dodává Antoine Izoard, problém spočívá v tom, že vláda nechává schvalovat jeden takovýto zákon za druhým a představuje je občanům jako „nové právo“ a nikoli jako další zranění naší civilizace.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.