Svatý stolec pléduje pro udržení živého plamene dialogu na mezinárodní scéně

24.1.2020 

Vatikán. Papež František má obavy ze zhoršující se situace na Blízkém východě a vybízí k úsilí o dialog v tomto regionu, zdůraznil vatikánský diplomat na středečním zasedání Rady bezpečnosti Spojených národů.

Mons. Fredrik Hansen, chargé d´affaires mise trvalého pozorovatele Svatého stolce při OSN, vystoupil 22. ledna v rámci otevřené debaty Rady bezpečnosti, aby tlumočil papežovy obavy ohledně pokračujících krizí v Sýrii, Jemenu a ve Svaté zemi. „Je svrchovaně důležité, aby podpora a nasazení mezinárodního společenství udržovalo živý planem dialogu a aby se k těmto výzvám přistupovalo s vizí celku (holisticky),“ řekl vatikánský diplomat.

Papež František volá po rozhodném a efektivním přístupu jako protipólu toho, co nazval „příkrovem mlčení, jež hrozí zahalit válku, která v posledním desetiletí zdevastovala Sýrii“. Tato země potřebuje „udržitelné a dalekozraké řešení“, které by pomohlo jejím obyvatelů obnovit zemi a vrátit se k míru.

Hansen připomněl také papežovy obavy z „ticha a lhostejnosti“ k situaci v Jemenu, kde probíhá „jedna z nejzávažnějších humanitárních krizí nedávné historie,“ a konstatoval, že nedostatek mezinárodní pozornosti by mohl vést dalšímu utrpení a ztrátám na životech.

Vatikánský diplomat zdůraznil také postoj Svatého stolce k zachování stávajícího stututu Jeruzaléma, jenž garantuje sdílení náboženských pamětihodností mezi křesťanskými denominacemi i s islámským a židovským náboženstvím. „Apel na zachování status quo svatých míst v Jeruzalémě, jež jsou drahá Židům, křesťanům a muslimům vzhledem k jejich náboženstvím a jsou důležitá pro kulturní dědictví celé lidské rodiny, patří mezi opakovaně formulované výzvy,“ dodal Hansen.

Papež František, jak řekl, si přeje, aby Jeruzalém trval ve svém „poslání jako město míru“, které může být symbolickým místem pokoje a setkání, s respektem mezi náboženstvími a v pokračování dialogu. Vatikánský diplomat zmínil rovněž nedávnou výzvu papeže Františka adresovanou mezinárodní komunitě k obnovení mírového procesu mezi Izraelem a Palestinou. „To, co papež František nedávno uvedl v souvislosti s Izraelem a Palestinou, může být aplikováno na širší oblast a v podstatě na celý svět,“ dodal Hansen a poznamenal, že jakkoli se blížíme k 75. výročí založení Spojených národů, navzdory cílům této instituce zůstává pokoj a bezpečnost celosvětovým problémem. Svatý stolec podporuje všechny iniciativy, usilující o řešení konfliktů u jednacího stolu a s tímto cílem „povzbuzuje všechny strany k prosazování otevřeného a konstruktivního dialogu založeného na principech, na nichž byla tato organizace před 75 lety vybudována,“ uzavřel vatikánský diplomat své vystoupení na půdě Rady bezpečnosti OSN.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.