Papež upozornil na neřešenou tragédii v brazilském Brumadinhu

27.1.2020 

Vatikán/Brazílie. Obyvatelé města Brumadinho na severovýchodě Brazílie, ale ani Petrův nástupce nezapomněli na ekologické neštěstí, které si před rokem vyžádalo 272 lidských životů. Dokládá to procesí, zorganizované o minulém víkendu tamní arcidiecézí, a videoposelství papeže Františka.

„O tomto prvním výročí tragédie v Brumadinho se modlíme za 272 bratrů a sester, které pohltila lavina bahna z protržené důlní nádrže. A rmoutí nás znečištění celého říčního toku Paraopeba. Vyjadřujeme solidaritu rodinám obětí, podporu arcidiecézi a všem lidem, kteří trpí a potřebují naši pomoc. Kéž nám Bůh pomáhá, abychom na přímluvu svatého Pavla, obnovili a chránili náš společný domov“.

Přeje si římský biskup ve videoposelství, které nahrál minulou sobotu, na svátek Obrácení sv. Pavla. Není to poprvé, co papež upozornil na tento ekologický zločin, za který nese přímou odpovědnost důlní společnost Vale. Za oběti neštěstí se modlili rovněž účastníci podzimní synody o Amazonii, která rovněž zevrubně analyzovala jeho příčiny a důsledky předchozích obdobných tragédií v témže brazilském státě Minas Gerais (protržení odpadní nádrže u města Mariana v roce 2015).

Rok po havárii dospělo její vyšetřování k prvnímu kroku – minulý týden státní prokuratura předložila formální obžalobu proti brazilskému výrobci železné rudy Vale a německé firmě Tüv Süd, která měla šest měsíců před neštěstím potvrdit dobrý stav zmiňované odpadní nádrže. Nyní záleží na vyšetřujícím soudci, zda zahájí proces s šestnácti manažery obou společností, kterým za zločin usmrcení z nedbalosti a poškození životního prostředí hrozí 12 až 30 let odnětí svobody.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.