Tancujte, aby z vás nebyli zasmušilí dospělí, naléhá papež na děti

30.1.2020 

Vatikán.  „Tancuj a dávej tak průchod naději, kterou máš v srdci. Tancuj teď, dokud jsi ještě dítě, abys nebyl příliš vážný, až vyrosteš“, píše papež František v knize, kterou věnoval těm nejmenším.  Pětatřicetistrákový ilustrovaný svazek vytištěný na silné lepence vyšel v italském nakladatelství Adriano Salani a o výběr z Františkových promluv, určených dětem, se postaral o. Antonio Spadaro, šéfredaktor jezuitského periodika Civiltá Cattolica. Knížka dokládá nezměrnou papežovu důvěru v děti, které začínají svou existenci. Nikoli náhodou je ihned na začátku staví před zrcadlo, vyzývá k pečlivému pohledu na sebe a připomíná, že „Ježíš si každého volí jednotlivě, všichni jsme byli vyvoleni Ježíšovou láskou“. Bergogliova slova doprovází barevné a živé obrázky newyorské ilustrátorky Sheree Boydové, která v minulosti navrhovala dětský textil a dnes spolupracuje s listy New York Times a American Baby Magazin.

Při jedné generální audienci papež poznamenal: „Děti nejsou diplomatické. Říkají, co cítí a vidí, a to přímo. Častokrát přivedou rodiče do potíží, když před jinými lidmi prohlásí: »Nelíbí se mi to, protože je to ošklivé«. Děti ale nejsou obojaké, nenaučily se ještě umění dvojakosti, které jsme si bohužel osvojili my, dospělí“ (18.3.2015).
Ve svazku určeném dětem se papež naladil na stejnou vlnovou délku a obrací se k nim přímo a jednoduše. Vybízí je k velkorysosti, nabádá je, aby neměly strach z pláče a konaly v životě dobro, radí, aby se neustále smály, táhly za jeden provaz, radovaly se a vyzařovaly veselost. A proč ne, také tančily.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.