Apoštolský vikář otevřel novou katolickou školu v Arabských emirátech

30.1.2020 

Rás al Chajma. „Škola je opěrným bodem, zaručujícím vzdělání založené na základních hodnotách pro studenty různých národností. Těmito základními principy jsou vzájemná snášenlivost a úcta“, zdůraznil mons. Paul Hinder, apoštolský vikář pro Jižní Arábii, při otevření školy St. Mary´s High School v Rás al Chajma, hlavním městě jednoho ze sedmi Spojených arabských emirátů. Arcibiskup Hinder v inaugurační promluvě, o níž informuje agentura Asia News, poukázal na aktualitu a důležitost Prohlášení o lidském bratrství, které před rokem v Abú Dhábí podepsali papež František a imám Al Tajíb.

Nová škola stojí ve čtvrti Chalífa bin Zajda a nabízí vzdělání podle britského systému, tedy od prvních let školní docházky až po středoškolský diplom. Spravuje ji filipínská provincie sester sv. Pavla de Chartres. Tento řeholní institut vznikl před více než třemi sty lety (1696) ve Francii a působí na poli vzdělání a výchovy. V Emirátech jeho řeholnice provozují rovněž školu St. Mary v Dubaji.

Apoštolský vikář pro Jižní Arábii vyzval učitelský personál školy, která bude moci přijmout až 1800 studentů, aby vyučoval setkávání mezi kulturami a tradicemi, vzájemnému respektu a toleranci a připravoval žáky na to, že z nich budou světoobčané. Apoštolský vikariát pro Jižní Arábii zahrnuje kromě Emirátů rovněž Omán a Jemen a zaujímá zhruba 929 km². Z téměř 43 milionů lidí, žijících na tomto území, tvoří katolíci necelý milion. Vikariát se dělí na 16 farností, ve kterých pracuje 18 diecézních a 49 řeholních kněží spolu s jedním trvalým jáhnem. V oblasti působí padesát řeholnic z různých kongregací a jeden laický bratr.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.