Kardinál Marx nebude kandidovat na předsednictví biskupské konference

11.2.2020 

Berlín. Německá biskupská konference si začátkem března bude hledat nové vedení. Její dosavadní předseda, kard. Reinhard Marx, dnes oznámil, že již nebude kandidovat na druhé volební období.

dopise adresovaném německým biskupům vysvětluje, že nejde o spontánní rozhodnutí, nýbrž naopak o krok, který zvažuje již delší dobu, a to z věkových důvodů. „Myslím, že by měla přijít na řadu mladší generace. A možná bude také dobré, když v tomto úřadě častěji nastane změna“, píše mnichovsko-freisingský arcibiskup.

Kardinál Marx ubezpečuje, že bude v německé biskupské konferenci nadále aktivně spolupracovat, a to zejména na synodální cestě, která, jak říká, měla dobrý start. Zároveň se chce více věnovat své diecézi, v níž letos začíná rozsáhlý strategický proces. Kromě toho na přání papeže Františka pracuje v Radě kardinálů, která připravuje reformu římské kurie, a jako odborník na sociální nauku církve řídí vatikánskou Ekonomickou radu.

Mnichovský arcibiskup nastoupil do čela biskupské konference, která sdružuje 69 německých biskupů ze 27 diecézí, v roce 2014. Jeho zástupcem je osnabrücký biskup Franz-Josef Bode. Jarní plenární zasedání německých biskupů se uskuteční ve dnech 2.-5. března v Mohuči a, jak bylo naznačeno, zvolí nového předsedu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.