Papež: Pláč očišťuje a obnovuje

12.2.2020 

Vatikán. Dopoledne se vatikánské aule Pavla VI. konala generální audicence. Byla zahájena čtením z knihy proroka Zachariáše (12,10). Tento starozákonní prorok předpovídá seslání ducha milosti a prosby o slitování na obyvatele Jeruzaléma, takže „budou naříkat nad tím, kterého probodli“. Papež František pokračoval v cyklu katechezí o blahoslavenstvích podle Matoušova evangelia a komentoval druhé z nich, totiž »Blahoslavení plačící, neboť oni budou potěšeni« (Mt 5,4). Svoji katechezi zakončil slovy:

Jeden z prvních mnichů, Efrém Syrský říká, že tvář omytá slzami je nevýslovně krásná (srov. Discorso ascetico). Krása lítosti, krása pláče, krása zkroušenosti! Jako vždycky má křesťanský život svůj nejlepší výraz v milosrdenství. Moudrý a blahoslavený je ten, kdo si připouští bolest, pojící se k lásce, protože obdrží útěchu Ducha svatého, výraz něhy, v níž Bůh odpouští a napravuje. Bůh vždycky odpouští, nikdy na to nezapomeňme. Bůh vždycky odpouští i ty nejhorší hříchy, vždycky. My máme problém, že neradi prosíme o odpuštění, uzavíráme se do sebe a nežádáme odpuštění. Toto je problém, ale On je pro odpuštění.

Pokud vždycky pamatujeme na to, že Bůh »s námi nejedná podle našich hříchů ani nám neodplácí podle našich vin« (Žl 103,10), žijeme v milosrdenství a soucitu, a projevuje se v nás láska. Pán ať nám v hojnosti udělí lásku, abychom měli rádi s úsměvem, zblízka, služebností a také pláčem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy KATECHEZE je ZDE

V závěru generální audience se Petrův nástupce obrátil k přítomným a vyzval k modlitbě za Sýrii a Čínu:

Rád bych, abychom se nyní všichni pomodlili za milovanou a trýzněnou Sýrii. Mnoho rodin, starých i mladých musí prchat před válkou. Sýrie už roky krvácí, Modleme se Sýrii.

A modleme se také za naše čínské bratry, kteří trpí krutou chorobou. Kéž naleznou co nejdříve cestu k uzdravení.“

Po společné modlitbě Otče náš papež všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.