Mezináboženská modlitba v Thajsku

6.1.2005 

V thajském Pchúketu včera proběhla mezináboženská modlitba za oběti tsunami. Katolíci muslimové a buddhisti, Thajci i cizinci se sešli, aby uctili zemřelé a zároveň poděkovali všem, kdo přispěli k shromáždění miliard dolarů, které pomohou přeživším na pomalé cestě k novému životu.

Bílá smuteční barva a blikot 10-ti tisíc svící, litanie buddhistických mnichů a přes sto papírových lamp, které se symbolicky vznesly k nebi jako duše zemřelých hledající pokoj ? popisuje atmosféru zpravodaj Agentury Asianews. Mezi účastníky bylo mnoho příbuzných obětí. Útěšná slova jednoho z mnichů jim připomínají, že jejich tragédie může být východiskem k pomalému procesu uzdravení ze zla a ran, které poznamenaly zemi. P. Peter Pakpoom z kostela Nanebevzetí P. Marie v Pchúket se modlil za pokoj pro duše zemřelých a za sílu k novému životu pro ty, kdo přežili. Imám Naren Rodnakrat zdůraznil, že thajské a indonéské muslimy tsunami těžce postihlo, ale jeho modlitby se obracely k obětem všech náboženství, protože ? jak řekl - náboženské vyznání jsou různá, ale kořeny mají společné.

Ctihodný Phra Dhammakittiwong, hlava buddhistických mnichů v Pchúket pronášel závěrečnou modlitbu. Požehnal duším zemřelých a živým popřál sílu vůle a odvahu začít nový život.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.