Aleppský arcibiskup: Křesťanů ubývá, ale kostely jsou stále plné

18.2.2020 

Sýrie/Itálie. „Přál bych si, aby všichni biskupové vzali syrskou kauzu za svou a nedopustili odchod křesťanů ze Sýrie“, řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup řecko-melchitské církve v Aleppu, mons. Jean-Clément Jeanbart. Spolu s další šedesátkou biskupů, kardinálů a patriarchů z dvaceti států, omývaných Středozemním mořem, se od zítřka v jihoitalském městě Bari účastí setkání pod titulem „Středomoří jako hranice míru“. Několikadenní setkání katolických biskupů uzavře nedělní eucharistií papež František.

„Jsem vděčný Svatému otci za stálou pozornost, kterou věnuje Sýrii, za to, že světu naznačuje, jaké drama se tam odehrává a jakým utrpením procházíme. V lednu a únoru nás v Aleppu zastihly silné mrazy, v noci sedm stupňů pod nulou a ve dne okolo nuly. Pro nás jsou to obtížné podmínky – ještě před dvěma dny, když jsme z Aleppa odjížděl, ležel tam sníh. Snad papežova slova pohnou humanitárními organizacemi, aby nám pomohly s vytápěním domů. Sám jsem prodal auto, abych pomohl těm nejpotřebnějším rodinám“.

Největším problémem je devalvace syrské měny, vysvětluje aleppský arcibiskup, což vedlo k nesmírnému ochuzení populace.

„Jako diecéze lidem velice pomáháme – máme dvaadvacet programů humanitární pomoci. Považuji za nejdůležitější, aby lidé zůstali v Sýrii, v Aleppu, a pokračovali v životě církve, která existuje už dva tisíce let. O počtu syrských křesťanů nemáme statistiky, ale určitě jich je méně než jeden milion z původních dvou milionů. V Aleppu jsme loni provedli jakési sčítání a zjistili jsme, že z 4500 rodin jich zůstalo 2300. Navzdory tomu jsme si uvědomili, že se to nijak neprojevilo ve farnostech a kostelech. Jsou stále plné, lidé přicházejí na mši, modlí se a naplňují tak církev a křesťanství životem.“

V Aleppu se nadále bojuje. Syrská vláda chce osvobodit západní část města a otevřít dálnice, popisuje mons. Jeanbart. Doufejme, že brzy nastane mír a že syrští křesťané budou moci setrvat ve své vlasti, uzavírá.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.