Nigérijští katolíci vyjdou na popeleční středu v černém - na protest proti násilí

25.2.2020 

Nigérie. Na nečinnost vlády selhávající v povinnosti zajistit křesťanským obyvatelům bezpečí ve své zemi poukáží nigérijští katolíci při procesích na popeleční středu. Biskupové je vybídli, aby se oděli do černého nebo alespoň navlékli černé pásky na znamení zármutku a solidarity s oběťmi únosů a dalších násilných zločinů.

Nigérijští biskupové vyzvali věřící, aby se připojili k modlitebním procesí, které zítra zahájí postní dobu, a zároveň chtějí vyjádřit protest proti stavu nejistoty v zemi. Poselství podepsané předsedou nigérijského episkopátu arcibiskupem Augustinem Akubezem ukládá věřícím účast na procesí jako morální povinnost. Jak zdůrazňuje, chce protestovat proti „opakovaným barbarským popravám křesťanů ze strany povstalců Boko Haram a neustálým únosům s cílem získat výkupné, spojeným s toutéž skupinou.“ Biskupové poukazují na beztrestné vystupování pachatelů těchto zločinů v sociálních médiích, neustálé vyhrožování některým komunitám a nečinnost vládních orgánů v postupu proti těmto zločincům.

Nigérijští biskupové apelují na povinnost vlády zajistit bezpečí obyvatelstva, protože „bez bezpečí není míru a bez míru není rozvoje a národního růstu.“ Obracejí se rovněž na mezinárodní společenství s prosbou o pomoc v úsilí nigerijské vlády o zajištění bezpečí a stability v zemi.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.