Dvojí vánoce v Betlémě

7.1.2005 

Na dnešní den padá podle juliánského kalendáře slavnost Narození Páně. Hlavní vánoční svátek dnes slaví pravoslavní v Rusku, Srbsku, ale také řecko-katolíci na Ukrajině nebo staré východní církve jako koptská, syrská či etiopská. Místo Ježíšova narození ? Betlém ? tak pravidelně zažívá dvojí oslavy. Přímo odtud telefonuje P. Ryszard Montusiewicz:

?Hlavní liturgii v bazilice narození Páně předsedal řecký pravoslavný patriarcha Jeruzaléma Ireneos I. Zúčastnily se jí palestinští představitelé: Rawhi Fattuh, který plní úkoly předsedy Palestinské samosprávy, a šéf Organizace pro osvobození Palestiny, Abu Mazen. Nechyběli ani diplomati ze zemí s pravoslavnou tradicí. Nejvíc pravoslavných poutníků přijelo do Betléma z Ruska, z Řecka a z Kypru, doplňovali je obyvatelé Izraele arabského a ruského původu a Rumuni pracující ve Svaté Zemi.
Patriarcha Ireneos ve své homilii vyjádřil naději na obnovení mírového procesu a zlepšení života Palestinců. Shromáždění se modlilo také za oběti tsunami v jihovýchodní Asii.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.