Papež František vyzval církev ke slavení týdne Laudato si´

3.3.2020 

Vatikán. Papež František vyzval katolická společenství po celém světě, aby od 16. do 24. května slavila týden věnovaný chvále a ochraně stvoření u příležitosti pátého výročí vydání encykliky Laudato si´.

Učinil tak zvláštním videoposelstvím, které dnes zveřejnil vatikánský Úřad pro službu integrálnímu lidskému rozvoji. Svatý otec se v něm dotazuje:

„Jaký svět chceme zanechat těm, kteří přijdou po nás, dorůstajícím dětem? Tato otázka mne podnítila k tomu, abych vás vyzval k účasti na týdnu Laudato si´od 16. do 24. května t.r. Půjde o globální kampaň u příležitosti pátého výročí encykliky Laudato si´ věnované péči o společný domov. Opětovně naléhám, aby se reagovalo na ekologickou krizi, volání země a nářek chudých, kteří již nemohou déle čekat. Pečujme o stvoření, které je darem našeho dobrého Boha, Stvořitele. Slavme společně týden Laudato si´. Kéž vám Bůh žehná a nezapomínejte se za mne modlit. Děkuji.“

Uzavírá papež videoposelství ke květnové iniciativě, na jejíž organizaci se kromě  Úřadu pro službu integrálnímu lidskému rozvoji podílí Světové katolické hnutí pro klima a další partneři. Papež František si připomene výročí encykliky Laudato si´ v neděli 24. května při návštěvě jihoitalského kraje Kampánie, kde se na pomezí provincií Neapol a Caserta rozkládá tzv. „Spálená země“ užívaná k nelegálnímu skladování a spalování toxického odpadu.

Bližší informace a podněty k týdnu Laudato si´ lze najít na příslušných webových stránkách.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.