Italští biskupové: S výjimkou tří krajů pokračují bohoslužby i postní pobožnosti

5.3.2020 

Řím. Itálie je jednou ze třinácti zemí, která uzavřela školy všech stupňů. Kvůli možné nákaze koronavirem zůstávají školáci a studenti doma prozatím od 5. do 15. března, s možností prodloužení těchto nucených prázdnin. Středeční dekret italské vlády zároveň ruší jakékoli veřejné shromažďování v otevřených i uzavřených prostorách, při kterém nelze zaručit alespoň metrovou bezpečnostní vzdálenost mezi osobami. Vládní dekret s prozatímní třicetidenní platností mimo jiné zakazuje zdravit podáváním rukou, polibkem anebo objetím.

Italská biskupská konference reaguje na vládní opatření dnešním tiskovým prohlášením, v němž ujišťuje o modlitbě za nemocné koronavirem a jejich rodinné příslušníky, za staré lidi, kteří jsou více než kdokoli jiný vystaveni samotě, za lékaře a veškerý zdravotnický personál, který v těchto dnech poskytuje cennou a útěšnou službu, za spoluobčany znepokojené tíživými hospodářskými a zaměstnaneckými důsledky této krize, a konečně za vědce a politiky, nesoucí odpovědnost za veřejné zdraví.

„Církev v Itálii“, píší italští biskupové, „sdílí tuto nepříjemnou situaci a utrpení celé země a zodpovědně se ujímá iniciativ, které by zabránily dalšímu šíření viru. Prostřednictvím svých kněží a laiků s vírou, zápalem a trpělivostí nadále spřádá tkanivo v jednotlivých společenstvích“. Biskupská konference požaduje, aby se podle předchozího vládního dekretu (z 1. března), nekonaly mše svaté v trojici nejvíce postižených krajů (Lombardii, Benátsku a Emilii Romagni) a několika provinciích jiných krajů (Savona, Pesaro, Urbino). Ve zbývajících nerizikových částech italského území se – za respektování vládních nařízení – neruší bohoslužby ani modlitební pobožnosti, typické pro postní dobu, čteme v tiskovém sdělení italských biskupů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.