Pius XII. pracoval na encyklice o „moderních omylech“

11.3.2020 

Vatikán. Papež Pius XII. měl v plánu sepsání další, dosud neznámé encykliky. Chtěl se v ní zabývat „omyly moderní doby“, řekl německé Katolické zpravodajské agentuře (KNA) münsterský historik Matthias Daufratshofer.

Při bádání v archivu Kongregace pro nauku víry, který spolu s dalšími vatikánskými archivy před týdnem zpřístupnil materiál z pontifikátu Pia XII. (1939-1958), německý vědec objevil propracované návrhy k zamýšlenému okružnímu listu. Týkají se tří tematických oblastí – morálně teologických otázek, autority a poslušnosti v církvi a vztahu mezi státem a církví. Na podrobnější výpovědi je však příliš brzy, vysvětlil německý historik, který na vyhodnocení a utřídění dokumentů bude muset počkat. Vatikánské archivy totiž byly dočasně uzavřeny, aby se zabránilo šíření koronaviru. S návratem do Říma před Velikonocemi proto historik Daufratshofer nemůže počítat.

Dodejme, že Pius XII. vydal celkově 41 encyklik. Jeho poslední okružní list Meminisse iuvat ze 14. července 1958 vybízí k modlitbě za pronásledovanou církev ve východní Evropě a Číně. Dva týdny předtím papež Pacelli zveřejnil encykliku Ad apostolorum principis, která pojednává o církvi v komunistické Číně.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.