Papež věnoval sto tisíc euro italské Charitě

12.3.2020 

Vatikán. Vzhledem k dalšímu šíření koronaviru v Italské republice věnoval papež František místní Charitě finanční pomoc ve výši 100 tisíc euro. Podle tiskového sdělení Úřadu pro službu integrálnímu lidskému rozvoji se jedná „o počáteční významější podporu v rámci nynější krizové situace“.

Peníze by měly podpořit zachování „základních služeb pro chudé a zvláště zranitelné lidi“, tedy chod charitních jídelen, azylových středisek, ubytoven pro bezdomovce a dalších obdobných zařízení. Papež František svým gestem vyjadřuje duchovní blízkost a „otcovské povzbuzení všem, kteří trpí současnou epidemií a pečují o potřebné“.

Dodejme, že vzhledem k tíživému dopadu na italské hospodářství před několika dny (10.3.) Svatý stolec projevil ochotu k dočasnému snížení nájemného v komerčních nemovitostech, které vlastní některé jeho instituce. Vyplývá to z tiskového prohlášení Kongregace pro evangelizaci národů a Správy majetku Apoštolského stolce (APSA). Středeční vládní dekret totiž v Itálii uzavřel veškeré obchody, restaurace a bary s výjimkou potravin a lékáren.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.