Kardinál Krajewski: Ani fašisti a sověti nezavírali kostely, chci dát příklad kněžím

13.3.2020 

Řím. Ve znamení hledání cest v situaci paralyzované preventivními opatřeními před nákazou virem  COVID-19 probíhalo posledních 24 hodin ve Věčném městě. Kardinál vikář Angelo de Donatis v dekretu vydaném včera (12. března) ve večerních hodinách nařizoval absolutní uzavření veškerých veřejně dostupných míst kultu v Římě. S veřejným projevem nesouhlasu však hned ráno vystoupil papežský almužník, kardinál Krajewski. Poté, co poblahopřál Františkovi k dnešnímu výročí, se osobně vydal do svého titulárního kostela P. Marie Neposkvrněné na Eskvilinu, v jehož okolí žije multietnická skupina chudých lidí a bezdomovců. „Dům musí být vždycky otevřený pro děti, chci dodat odvahu jiným kněžím. Ani fašisti a sověti nezavírali kostely,“ řekl kardinál Krajewski polské televizi. „Dnes ráno jsem přišel, abych otevřel dveře. Chudí lidé tak budou moci adorovat Nejsvětější svátost, což je v této těžké chvíli pro všechny velikou útěchou. 

„Musíme konečně začít důvěřovat Bohu. Člověk, který na něj spoléhá je blahoslavený, je jako strom zasazený u vody (srov. Jer 17,8, pozn. překl.), jeho listí nevadne a nepřestává přinášet nečekané plody. Ti, kdo důvěřují Bohu, spoléhají na Pána, jsou blahoslavení,“ řekl Vatikánskému rozhlasu kardinál Krajewski.

V reakci na postoj papeže Františka (vyjádřený v dnešní homilii) vydal dnes kardinál vikář nový dekret, v němž rozhoduje, že všechny římské farní kostely zůstanou otevřené pro modlitbu věřících. Vikariát vybízí kněze k „moudrému rozlišování“ a k ujištění věřících, že církev před nikým nezavírá dveře, ale zároveň nechce, aby lidé riskovali životem. Po kněžích se žádá, aby při zachování obezřetnosti posilovali nemocné svátostmi a zajišťovali pomoc chudým, kteří nikoho nemají.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.