Epidemie migranty neodrazuje - naopak

21.3.2020 

Lampedusa. Epidemie sužující Itálii neodrazuje nelegální migranty. Spíše naopak, jak potvrzuje otec Carmelo La Magra, vidina nákazy povzbuzuje migranty ještě více k zoufalé přepravě přes moře. Obávají se, že epidemie může v zaostalé Africe způsobit ještě větší zkázu než v Itálii. 

Situace je o to nebezpečnější, že vzhledem k ohrožení koronavirem přestaly poskytovat pomoc nevládní organizace. Z téhož důvodu jsou všichni migranti vylodění na Lampeduse ihned přepravováni na italskou pevninu, kde musejí podstoupit karanténu. Lampedusa se zdánlivě vyprázdnila, stejně jako i další italské regiony. Lidé zůstávají doma a hledají nové způsoby pro pěstování společenských vztahů. Hovoří kněz z Lampedusy, P. La Magra:

“Samozřejmě zachováváme všechny bezpečnostní normy, vydané vládou i naším biskupem, to však neznamená, že jsme daleko od věřících. Každý den sloužíme mše svaté - i když za zavřenými dveřmi. Na jejím začátku nicméně zvoní zvony, aby o tom všichni věděli a mohli se ke mně připojit svou modlitbou. Tímto způsobem náš nevelký kostel zahrnuje celý ostrov a každý se může obrátit směrem k oltáři. Využíváme také místního rozhlasu, který má přístup do všech domácností na Lampeduse. Jeho prostřednictvím předáváme pozvání, modlitby i slova povzbuzení všem, kdo nemohou vycházet z domu. Pomáhají také nové komunikační prostředky, jako farní internetová stránka, Facebook, WhatsApp. Díky nim se duchovně sjednocujeme ve stejnou hodinu a modlíme se. Jakkoli se tedy nemůžeme setkat, je to čas společenství. Lidé jej nyní více potřebují a také o něj více usilují.” - říká kněz z italské Lampedusy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.