Papež: Potřebujeme velká gesta solidarity

23.3.2020 

Vatikán/Španělsko. Španělský novinář, scénárista, komik a moderátor Jordi Évole požádal papeže Františka o další rozhovor, který se tentokrát uskutečnil formou videohovoru. Římský biskup se v něm vyjadřuje k současnému krizovému stavu ve Španělsku i dalších zemích.

Publicista Évole, který již s papežem rozmlouval loni v dubnu pro tutéž španělskou televizi La Sexta, opět klade poněkud provokativní otázky. Hned v úvodu se ptá, zda František v dramatické situaci, jako je ta dnešní, zažívá krizi víry. Papež přiznává, že nikoli v tomto okamžiku, avšak v životě všeobecně zakusil pochybnosti o víře:

„Prošel jsem si krizí víry, která se díky Boží milosti vyřešila. Nikdo z nás se nemůže vymanit z běžných lidských cest, které jsou však nejlepší, nejjistější a konkrétní. Proto i takové momenty jsou prospěšné“, říká František. Papež zároveň doufá, že nynější zdravotní krize bude pro lidi a národy ponaučením a přivede je k přehodnocení jejich života:

„Postupně se zlepšujeme. Mnozí ještě zůstávají na cestě, která je těžká, ale mám víru a naději. Uchovávám si naději v muže a ženy tohoto lidstva, v národy. Mám velikou naději“, opakuje Svatý otec a poté se zamýšlí nad ekonomickým dopadem nynější krize:

„Každý člověk má v konkrétní situaci hledat konkrétní řešení, avšak »zachraň sám sebe« samozřejmě není východiskem“. Papež proto žádá, aby zaměstnavatelé v tuto chvíli nepropouštěli své zaměstnance: „Podnik, který propouští, aby zachránil sám sebe, není řešením. V tomto čase je na místě vstřícnost a přijetí, spíše než výpověď. Máme si navzájem dát pocítit, že ve společnosti vládne solidarita. Jsou zapotřebí velká gesta“, vyzývá František v krátkém videohovoru pro španělskou soukromou televizi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.